Nieuws

Starlink biedt internet op zee aan (aan 5000 dollar per maand)

Met Starlink Maritime kan je op volle zee gebruik maken van het Starlink-internet, al hangt daar wel een flink prijskaartje aan vast.

SpaceX heeft zijn Starlink-aanbod uitgebreid met een gloednieuwe dienst, Starlink Maritime. Na het land en de lucht zet Starlink zijn veroveringstocht nu ook verder ter zee. Dit nieuwe product biedt zeevaarders de mogelijkheid om het Starlink-internet te installeren op hun schip, zelfs als ze zich op volle zee bevinden.

Starlink belooft daarbij ook internetsnelheden tot 350 Mbps. Dat halen menig gezinnen zelfs nog niet op hun vast thuisinternet. Wie nu een gewoon Starlink-abonnement heeft, mag ‘op het land’ rekenen op snelheden tussen 100 en 200 Mbps. Met Starlink Premium zou je al moeten kunnen surfen aan 500 Mbps, maar het is nog eerder uitzonderlijk dat het netwerk die snelheid kan halen.

Zeven zeeën

Op deze kaart kan je zien waar Starlink Maritime nu al beschikbaar is. In de eerste uitrolfase beperkt het internet zich nog tot de kustlijnen van de regio’s waar Starlink nu al een sterkere dekking op het land heeft. Daartoe behoren Europa, de Britse eilanden, Noord-Amerika, Brazilië, Chili, Australië en Nieuw-Zeeland. Je zou dus al het Kanaal kunnen oversteken zonder de internetverbinding te verliezen en ook over het hele gebied van de Middellandse Zee belooft Starlink Maritime een stabiele connectie.

starlink maritime
Image Credit: SpaceX

Op termijn wil Starlink die internetconnectie kunnen doortrekken naar de internationale wateren, tot in het middelste van de oceanen. Vanaf Q4 2022 gaat Starlink de noordelijke wateren aanpakken, na de jaarwisseling beginnen ze in de zeegebieden onder de evenaar.

Hoog prijskaartje

Om gebruik te kunnen maken van Starlink Maritime moet je wel bereid zijn om diep in je geldbuidel te tasten. Bij bestelling dien je al een eenmalige vergoeding van 10.000 dollar te betalen voor het materiaal. Je moet twee antennes installeren die het internet vanuit de ruimte naar je schip halen. Starlink ontwikkelde een nieuw type antenne die dubbel zo krachtig is als de gewone Starlink-antennes, om de grillen van de zee te kunnen doorstaan. De Starlink-applicatie toont je waar je de antennes moet plaatsen voor de beste ontvangst.

Bovenop de dure installatiekosten komt er nog eens de maandelijkse abonnementsprijs van 5000 dollar per maand. Hier voorziet Starlink wel de optie om je abonnement uit te schakelen wanneer je niet op zee bent. Zo betaal je enkel voor het internet wanneer je het ook effectief gebruikt. Toch vallen de kosten dan nog steeds hoog uit in vergelijking met het goedkoopste Starlink-internet. Dat kost 99 euro per maand en voor de installatiekit betaal je eenmalig 500 euro. We vermoeden dat we de Starlink Maritime-antennes enkel op de luxueuze privéjachten zullen aantreffen.

Networkingontspanningstarlink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals