Nieuws

Android 13 wordt mogelijk pas in september uitgebracht

android 13 officieel
Image Credit: Google
Wie had gehoopt op een lancering van Android 13 in augustus, zal nog even geduld moeten hebben. De nieuwe Android-versie verschijnt ten vroegste in september.

Google introduceerde in februari de eerste Developer Preview van Android 13. Ontwikkelaars voor het Android-platform kunnen hierdoor alvast kennismaken met het nieuwe platform. Android-fans kunnen daarnaast hun hart ophalen en genieten van de nieuwste Android-functionaliteiten. Nadat Google een viertal onstabiele bètaversies had uitgebracht, kwam het in juni op de proppen met de eerste stabiele Android 13-bèta. Wanneer de stabiele update zou verschijnen, bleef onbekend. Op een updatepagina van Google’s Security Bulletin is ditmaal meer informatie verschenen.

Onthulling pas in september?

Verwacht werd dat na de vroegtijdige onthulling van de Developer Previews, Google de update naar Android 13 eveneens zou versnellen. Dat lijkt nu niet het geval. Google schrijft in de Security Bulletin van augustus voor de Android 13 bèta dat het besturingssysteem “standaard het beveiligingsniveau” van 01-09-2022 meekrijgt. Een officiële onthulling van Android 13 updates in augustus lijkt daarmee van de kaart. Het is wel merkwaardig dat Google deze opmerking plaatst bij het bulletin dat voor de maand augustus is geschreven.

dynmaische app-iconen android 13
De nieuwe Android-versie bevat onder andere thema-iconen – beeld: Google

Een onthulling in augustus hoeft echter niet volledig te worden afgeschreven. Met de onthulling van Android 12 publiceerde Google de AOSP-code twee weken voordat de updates naar Pixel-toestellen begonnen uit te rollen. Zulke AOSP-code, de basis van Android, wordt gebruikt door fabrikanten om hun eigen updates mee te ontwikkelen. Grotere fabrikanten als Samsung krijgen wel al vroegtijdig – meestal enkele maanden op voorhand – toegang tot de AOSP-code. Hierdoor kunnen toestellen na Android-releases steeds sneller worden geüpdatet.

Nieuwe functies in Android 13

Gebruikers die gewoon zijn aan het ontwerp van Android 12, zullen niet veel moeite hebben om te wennen aan het ontwerp van de nieuwste release. Wel stak Google nog wat werk in Material You, waardoor we voortaan dynamische app-iconen hebben. Ook krijgen we in Android 13 eindelijk de mogelijkheid om per app een taal in te stellen, zijn de privacyopties uitgebreid en zien we verdere ondersteuning voor vouwbare telefoons en tablets. Alle vernieuwingen weten? Lees daarvoor het handige overzicht door dat redacteur Jens opstelde.

Zodra Google Android 13 onthult, zal het overigens nog wel even duren voordat je de update op je smartphone ontvangt. Pixel-telefoons uitgezonderd, moet elke fabrikant nog zelf aan de slag om je toestel te updaten. Dit duurt vaak enkele maanden bij high-end telefoons en kan soms tot een jaar duren voor midrange of budgettelefoons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business