patiënten

Chipfabrikant Intel zet hard in op het uitbouwen van zijn productie, en pompt daarom zo’n 5 miljard dollar in het bouwen van een fabriek in Italië.


Intel zit niet stil, zo blijkt als we een kijkje nemen naar alle recente investeringen van het bedrijf. Daar komt nu mogelijk nog een nieuwe productiefaciliteit in Italië bij. Dat meldt persbureau Reuters in een bericht. Het land zou een deal met de fabrikant aan het afronden zijn. De overeenkomst houdt een investering van een slordige 5 miljard dollar in die mogelijk nog zou kunnen oplopen. De overeenkomst zou volgens de bronnen eind augustus afgesloten worden. Een exacte locatie voor de fabriek is nog niet bekend.

Eerder dit jaar gaf de Amerikaanse chipreus aan een grote investering op Europese bodem te willen uitvoeren. Daar zou het 80 miljard euro voor opzij zetten. 17 miljard daarvan werd reeds opzij gezet voor de bouw van een halfgeleiderfabriek in het Duitse Maagdenburg. De constructie hiervan start in 2023, met een aanvang van de productie van chips in 2027. Daarnaast komt er ook nog een Europees onderzoekscentrum in Frankrijk en willen ze 12 miljard steken in het uitbouwen van een Ierse fabriek.

Wereldwijde investeringen

De investeringen van Intel kaderen binnen de Europese Chips Act. Hiermee hoopt de EU de productie van halfgeleiders op eigen bodem van een boost te kunnen voorzien. Gezien de grote tekorten ten gevolge van de coronapandemie willen ze hun afhankelijkheid van Aziatische producenten afbouwen. Met de huidige spanningen tussen de Verenigde Staten en China rond Taiwan, waar een van ’s werelds grootste chipproducenten zich bevindt, lijkt het alvast geen slecht idee.


In juli gaf het bedrijf nog aan zijn nieuwe investeringen op Amerikaanse bodem ook naar Europa te willen verhuizen. Hiermee poogden ze druk te zetten op de Amerikaanse overheid. Deze bleef een beslissing rond de goedkeuring van subsidies voor chipproducenten uitstellen. Inmiddels is deze reeds doorgestuurd naar president Joe Biden ter goedkeuring. Er wordt verwacht dat hij op 9 augustus zijn fiat geeft.