WhatsApp update online status

Nadat WhatsApp begon met testen om je online status te verbergen voor vrienden, wordt de functie nu breder uitgerold. Hierdoor wordt het lastiger voor vrienden om je te (achter)volgen.

Advertentie

WhatsApp heeft maandagavond een reeks functies de deur uit getrapt. Zo kunnen gebruikers van de berichtendienst voortaan twee dagen lang berichten verwijderen in plaats van één uur dat eerder de standaard was. Het platform heeft echter meer privacyfuncties voor zijn gebruikers in petto. Volgens The Verge komt WhatsApp namelijk met een instelling om je online status te verbergen. Hiermee wil WhatsApp voorkomen dat gebruikers elkanders digitale activiteit kunnen volgen. Voor gebruikers op het platform is het daarbij ook de ultieme manier om berichten van vrienden te negeren, zonder dat zij dit opmerken.

Online status op WhatsApp verbergen

WhatsApp laat je de instelling om je online status te verbergen per contact inschakelen. Zo hoef je je dus niet voor iedereen te verbergen, als slechts één persoon te veel je aandacht opzoekt. WhatsApp verborg hiervoor in december alvast je online status van mensen waar je geen chatgesprekken mee had, of die je niet in je contactenlijst hebt stonden. Nu kan je in aanvulling daarop dus zelf bepalen wie mag zien dat je op WhatsApp actief bent.

WhatsApp zegt dat de functie deze maand voor iedereen beschikbaar komt. Voor het instellen van de je verborgen online status kun je terecht bij de privacy-instellingen, onder hetzelfde kopje waar ook de huidige ‘laatst gezien’-instellingen te vinden zijn.

Screenshots van verdwijnende media

Een andere functie die onderweg is en ‘op een later moment’ arriveert, is de blokkade om van een eenmalig te bekijken bericht screenshots te maken. Vergelijkbaar met Snaps in Snapchat kun je de verdwijnende media slechts éénmalig bekijken voordat ze definitief verdwijnen. Tot op heden kan men daar – zonder dat de zender daarvan een melding ontvangt – wel nog screenshots van maken. WhatsApp wil het maken van schermafbeeldingen naar eigen zeggen blokkeren. Hierdoor kan een gebruiker geen gevoelige gegevens uit zulke eenmalige berichten vastleggen.

verdwijnende foto's

WhatsApp voert momenteel nog testen uit met de functie, maar zegt wel dat dit binnenkort naar alle gebruikers uitrolt. Hoe je zulke verdwijnende berichten kunt versturen? Redacteur Jens zocht het alvast voor je uit nadat de functie in augustus 2021 werd uitgerold.

In stilte uit groepen verdwijnen

Iedereen stapt wel eens uit groepen op WhatsApp. Telkens als iemand een groep verlaat, wordt hier een melding voor verstuurd. Klinkt heel schappelijk, maar in de praktijk levert het vaak irritaties op bij degene die zo’n groep verlaat. Misschien herken je ze wel, de berichten die je krijgt nadien je een groep verlaat. WhatsApp steekt hier een stokje voor en laat je voortaan ook zonder meldingen een groep verlaten. Leden van de groep zien hierdoor dus niet direct dat je hen verliet, en moeten daar eerst de ledenlijst voor raadplegen.

Wil je beginnen met het stiekem verlaten van groepsgesprekken? WhatsApp zegt dat deze functie komende maand voor alle gebruikers beschikbaar komt. Zorg er dus zeker voor dat je je Android of iOS-app up-to-date houdt om direct van de nieuwe functie(s) te genieten.