Nieuws

Onthulling iPadOS 16 uitgesteld tot later dit jaar, direct naar versie 16.1

iPadOS 16 iPad Pro M1 2021
Apple laat iPadOS gebruikers nog iets langer wachten op een nieuwe versie. iPadOS 16 verschijnt pas later dit jaar, en wordt niet zoals gebruikelijk samen met de nieuwe iOS-versie uitgebracht.

Voorgaande jaren bracht Apple de nieuwste iPadOS en iOS-versies steeds tegelijkertijd uit. Dit deed het bedrijf omdat de besturingssystemen vaak vergelijkbare functie-upgrades kregen. Voor dit jaar voorziet de techgigant uit Cupertino echter in een andere strategie, meldt het bedrijf tegenover TechCrunch. Apple noemt dit jaar “een belangrijk jaar voor iPadOS” en verwijst naar iPadOS inmiddels als een “eigen platform met functies die ontworpen zijn voor alleen de iPad”. Dat duidt ook op een interne wijziging van de iPadOS-strategie, waarbij het besturingssysteem een nieuw, eigen traject volgt.

Gezien iPadOS steeds meer een losstaand platform begint te worden, ontstaat binnen Apple ruimte om een eigen planning te volgen. Voor dit jaar betekent die eigen planning dat iPadOS niet meer bij de lancering van de nieuwe iOS-versie wordt meegenomen. iPadOS 16 verschijnt dan ook pas ‘later in het jaar’ op de iPad, maakt de fabrikant bekend. Wanneer, is nog niet precies bekend. Opvallend is verder dat Apple aankondigt direct de stap naar iPadOS 16.1 te zetten. Nog niet eerder werd een x.0-release van een nieuwe iOS of iPadOS-release overgeslagen.

Uitstel onthulling iPadOS 16

Geruchtenverspreider Mark Gurman wist eerder deze maand al te melden dat Apple van plan zou zijn de onthulling van iPadOS 16 uit te stellen. Volgens de Bloomberg-journalist is deze uitstel een direct gevolg van nieuwe multitaskingfuncties in de nieuwe versie van het besturingssysteem. De Stage Manager-functies maken het makkelijker om tussen apps te wisselen. Nadat de eerste bèta van iPadOS 16 verscheen, kon de techgigant rekenen op flinke kritiek van ontwikkelaars. Dit had te maken met de verwarrende interface van Stage Manager en de beperkte compatibiliteit met iPads.

Bovendien zou Apple zijn nieuwe iPads pas later in het jaar willen onthullen. Onbekend is of dat te maken heeft met problemen in de toeleveringsketen of dat Apple de lanceringsdata definitief opschuift. De verwachting is nu dat Apple iPadOS 16.1 in oktober uitbrengt. Of we op dat moment ook direct de nieuwe iPad-modellen leren kennen, is nog niet geweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business