Nieuws

Dit is de nieuwe Apple Watch 8

Tijdens zijn Far Out-event stelde Apple naast de iPhone 14 ook wearables voor: de Apple Watch 8, Apple Watch Ultra en de Apple Watch SE 2.

Het Far Out-evenement is altijd een spannend moment: iedereen is benieuwd naar de jaarlijkse voorstelling van nieuwe Apple-producten. Dit keer is er aandacht voor de iPhone 14, maar ook voor de nieuwe Apple Watch. En er zijn wel drie varianten: de Apple Watch 8, Apple Watch Ultra en de Apple Watch SE 2.

Persoonlijke verhalen

Een bijzondere opening was het vertellen van persoonlijke verhalen. Er was niet alleen aandacht voor de fun-kant van het slimme horloge, met verschillende apps en trainingsbegeleiding. In het begin van de presentatie is er aandacht voor gezondheid en veiligheid: vooral momenten waarop de Apple Watch levens heeft kunnen redden, dankzij hartslagcontrole en de mogelijkheid om alarmdiensten te bellen, zonder je smartphone te hoeven pakken.

De Apple Watch 8

De Apple Watch beschikt over een always on-scherm, dat helemaal over de behuizing heen lijkt te lopen. Op het heldere scherm komen kleuren nog beter uit de verf. Daardoor is het makkelijker om het horloge te kunnen zien, ook wanneer er veel (zon)licht is. Het is zwembestendig en stofdicht afgewerkt.

De Apple Watch 8 is verkrijgbaar in 4 kleuren: midnight, starlight, silver en Product Red. Natuurlijk zijn er weer samenwerkingen aangegaan met verschillende merken voor het maken van bandjes, waarbij ook Nike en Hermès van de partij zijn.

Batterijduur

De batterijduur van de Apple Watch 8 zou 18 uur zijn, omdat het niet altijd haalbaar is om het horloge op tijd op te laden. Met de low-power-modus kan je tot maximaal 36 uur meegaan. Bijzonder is dat deze functie met terugwerkende kracht beschikbaar is op de Apple Watch 4 en nieuwer (compatibel met WatchOS 9). Hiermee worden bepaalde functies toegevoegd, zoals het always-on display en het automatisch detecteren van sporten.

Meer gericht op vrouwen

De spannendste noviteit op de Apple Watch 8 is wel de thermometer. Deze functie is vooral gericht op het welzijn van vrouwen, om de maandelijkse cyclus te controleren en voorspellen. Want, volgens Apple, heeft dat niet alleen invloed op de vrouwen, maar ook op hun partner en gezin. Een bijzondere nieuwe feature is het voorspellen van het ovulatiemoment. Hierbij wordt de temperatuur ‘s nachts bijgehouden als leidraad voor de lichamelijke veranderingen. Afwijkingen in deze cyclus kan duiden op ziektes, waarvoor je vervolgens een signaal krijgt. Gezien de privacygevoeligheid van deze informatie, wordt die enkel op het horloge en jouw smart device zichtbaar gemaakt.

Veiligheid

Naast valdetectie en een SOS-paniekknop heeft de Apple Watch 8 nog een opvallende functie: het detecteren van auto-ongelukken. Het horloge detecteert een heftig ongeluk en zal vervolgens zelf de alarmdiensten waarschuwen en je locatie doorgeven. Je hebt hiervoor een aantal seconden om dit proces te stoppen. Hiervoor zijn twee extra sensoren toegevoegd: een 3-assige sensor en een versnellingsmeter, waarbij de laatste met name verantwoordelijk is voor het detecteren van een ongeluk, waarbij zelfs de microfoon wordt ingezet. Daarnaast wordt via de ECG-scanner structureel gelet op hartritmestoornissen (afib).

De Apple Watch 8 kost 499 euro, of 619 euro voor de versie met cellular.

Apple Watch 8 Ultra

We maakten ook kennis met de nieuwe robuuste versie van de Apple Watch 8: de Apple Watch 8 Ultra, die echt ontworpen is om de elementen te doorstaan, zoals extreme hitte en kou. Daarvoor zorgt het robuuste saffierglas en een titanium behuizing. De kast heeft een flinke diameter van 49 mm en heeft het helderste beeld tot nu toe. Bovenop al die functies is er een verbeterde gps, waarbij er een extra sensor is toegevoegd: L1+L5-gps. Hiermee kan je zelfs in de stad of tijdens het lopen van een marathon, gevolgd worden. Wayfinder is een slim kompas, dat je kan aanpassen op iedere activiteit die je gaat doen, of dat nu watersport is of activiteiten in de wildernis. Je kunt zelfs punten toevoegen die je wil onthouden, zoals je startpunt of een leuk restaurantje. Met BackTrack kan je een route volgen naar je interessepunt.

Speciaal voor sporters

Bijzonder is vooral de nieuwe knop aan de rechterkant, de Actieknop. Hiermee kan je makkelijker een stopwatch starten of een ronde markeren. Maar dat is niet alles: de draaiknop is groter en heeft een grotere ribbel. De Alpine Loop Band is speciaal geweven en heeft geen naad. De Ocean Band is rekbaar en solide, zodat hij zelfs over een wetsuit gedragen kan. Tot slot is er een duursportband, met een groot klittenband. Daarmee kun je het horlogebandje snel aanpassen tijdens het sporten.

De diepte in

Speciaal voor duikers heeft de Apple Watch Ultra een paar toffe functies in huis, waardoor het horloge zelfs het predicaat Duikhorloge mag dragen. Watertemperatuur, compressie en diepte worden netjes getoond op het heldere scherm. In de speciale app kan je een planning maken voor het duiken, zoals een getijdenplanning. In deze app kan je achteraf ook de geschiedenis van je duikervaringen teruglezen. Het bedienen doe je onder water met het draaiwiel en de nieuwe actieknop. Met heldere kleuren en korte boodschappen word je veilig door je duiktocht geleid.

Extra functies voor buiten

Extra functies zijn een tweede speaker voor meer volume, en drie microfoons voor een betere hoorbaarheid als je belt. Cellular is standaard in de Apple Watch Ultra. Ook de accu is groter dan voorheen: die kan tot 36 uur meegaan op een enkele lading, en met de nieuwe Low-Energymodus kom je maar liefst 60 uur toe! In deze low-powerfunctie is de gps overigens nog altijd functioneel.

De Apple Watch Ultra kost 999 euro. Je kan hem nu bestellen en vanaf 16 september in huis hebben.

De nieuwe Apple Watch SE 2

Een minder spannende sprong maakt Apple met de Apple Watch SE 2. Qua vormgeving lijkt hij heel erg op zijn voorganger en hij zal dan ook eenzelfde scherm en afmetingen krijgen. De Apple Watch SE 2 is verkrijgbaar in de kleuren Silver, Starlight en Midnight. De achterkant is gemaakt van kunststof in eenzelfde kleur, met 80 procent milieubewustere productieprocessen. De verschillen tussen dit horloge en de Apple Watch 8 zijn klein: hij beschikt zelfs over valdetectie. Het scherm is 30 procent groter dan de Apple Watch 3 en beschikt over dezelfde sensoren als de Apple Watch 8.

Kinderfunctie

De Apple Watch SE 2 beschikt over een kinderfunctie, waarbij jij als ouder kan instellen met wie kinderen kunnen communiceren, wat ze kunnen delen, en welke apps ze kunnen gebruiken. Dat kan ook zonder dat ze zelf een iPhone hebben. Daarmee wordt de Watch een praktische en veilige manier om te communiceren, zeker wanneer je de cellular-versie in huis haalt.

De Apple Watch SE 2 kost 299 euro, of 349 euro met cellular. Hij is vanaf nu te bestellen en vanaf 16 september beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business