Nieuws

Ingrijpende wetgeving moet techreuzen aan banden leggen 

Facebook
In de Verenigde Staten moeten de technologiebedrijven zich voortaan aan zes basisprincipes houden. Dat moet de privacy van gebruikers beter beschermen.

De zes basisprincipes kunnen best verstrekkende gevolgen hebben voor de grote spelers in de technologiesector, zoals Meta, Google, Apple, Microsoft en Amazon. Zo vraagt het Witte Huis onder meer dat de technologiereuzen (maar ook kleinere bedrijven) transparanter zijn over hoe ze met de gegevens van hun gebruikers omgaan. Daarbij is het een prioriteit om de veiligheid van kinderen te verbeteren. 

Verder ligt de focus op eerlijke concurrentie, privacy, juridische verantwoordelijkheid van de grote jongens en het bestrijden van discriminerende algoritmes. De grote jongens overschaduwen de kleinere bedrijven steeds meer en via de maatregelen zouden zij een betere kans moeten krijgen om te groeien. 

Focus op eindgebruikers 

Maar de zes basisprincipes focussen ook op de eindgebruikers. Privacy is een van de grote stokpaardjes. Technologiebedrijven moeten de hoeveelheid privacygevoelige informatie (zoals locatie- en gezondheidsgegevens) die ze verzamelen tot een minimum beperken. 

De onlineveiligheid van kinderen draagt ook de hoogste prioriteit. De overheid vindt dat techgiganten die al te vaak minimaliseren en te zeer gefocust zijn op omzet en winst. De huidige Amerikaanse wetgeving beschermt de bedrijven nog, zodat die niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als er op hun toepassingen illegale inhoud verschijnt. De nieuwe initiatieven moeten die bescherming opheffen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business