Nieuws

Intel troeft AMD af met 13e generatie processor die 6 Ghz voorbijstreeft

Intel Raptor Lake kloksnelheden 6 GHz
Intel lanceert binnenkort zijn eerste processor met kloksnelheden boven de 6 GHz. Daarmee weet Intel AMD te snel af te zijn, die met de 7000-serie dacht kloksnelheid-koning te zijn geworden.

AMD onthulde recent de eerste consumentenprocessor die zonder handmatig overclocken nabij de 6 GHz komt, de Ryzen 9 7950X. Achterblijven staat niet in het woordenboek van Intel, dus lanceert het op korte termijn een 13e generatie Raptor Lake-processor die de kaap van 6 GHz daadwerkelijk voorbijstreeft. Intel kondigde dit aan tijdens zijn Technology Tour 2022, en onthulde ook alvast dat de processor een maximale klokfrequentie kan halen van 8 GHz als men handmatig overklokt. Intel deed daarbij geen uitspraken over de noodzaak van sub-zero koeling.

Marketing versus prestatiewinsten

Intel meldt wel dat de hogere kloksnelheden in combinatie met andere verbeteringen in de Raptor Lake-architectuur ervoor zorgen dat single-core prestaties met 15 procent toenemen. De multi-core prestaties nemen volgens de chipfabrikant zelfs met 41 procent toe. Bij welke werklasten die prestatieverbeteringen behaald kunnen worden, heeft Intel niet gemeld.

Klinkt als een flinke verbetering, al is het uiteraard de vraag wat daar in de praktijk van over blijft. Voor Intel lijkt de komst van een 6 GHz-processor vooral een overwinning op AMD die bij de 7000-serie processoren blijft hangen op maximaal 5,7 GHz. Nog altijd flink hoger dan een tot twee jaren geleden voor mogelijk werd gehouden, maar niet op het niveau van Intel. Dat hoeft echter weinig over de werkelijke prestaties te zeggen; de prestaties per klok (IPC) geeft immers een beter beeld van de werkelijke prestatiewinsten.

Bovendien is het belangrijk om mee te wegen dat deze kloksnelheid enkel behaald wordt onder optimale omstandigheden, en vermoedelijk niet voor alle rekenkernen tegelijk. Het is daarom, vergelijkbaar met de kloksnelheid van AMD, vooral een overwinning voor het marketingteam.

Toekomstige Intel KS-processor

Intel heeft nog geen uitspraken gedaan over de invulling van de Raptor Lake-lijn. Wel is bekend dat slechts één processor de magische grens van 6 GHz doorbreekt. Het verleden jaar bracht Intel voor het eerst een processor uit met stabiele kloksnelheden uit boven de 5 GHz, dat ging toentertijd om Intel’s Core i9-12900KS. Vermoedelijk zal Intel die naamgeving volgen en zien we op 27 september, bij de aankondiging van de 13e generatie processoren, dan ook een nieuwe KS-processor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business