Nieuws

Bancontact: ‘Smartphone is de nieuwe portemonnee geworden’

De smartphone is onze nieuwe portemonnee geworden. We betalen steeds vaker met de smartphone of smartwatch, dat concludeert Bancontact.

Ook dit jaar klimt het aantal mobiele betalingen met Payconiq en Bancontact steil omhoog. Tussen januari en augustus haalden de Belgen 37% vaker hun smartphone boven om te betalen dan in dezelfde periode vorig jaar. De groeiende populariteit van mobiel betalen via Payconiq op zomerfestivals verklaart een deeltje van het succes. In augustus betaalden we voor het eerst zo’n 2 miljoen keer met een scan van een QR-code voor onze aankopen in de fysieke winkel en op festivals.

Betalingen via de smartphone steeds populairder

Wie dacht dat de forse groei van mobiele betalingen zou afremmen na corona, heeft het mis. Tussen januari en augustus 2022 betaalden de Belgen ruim 171 miljoen keer met de Payconiq by Bancontact-app of een bancaire app die de mobiele betaaloplossingen van Bancontact en/of Payconiq heeft geïntegreerd. Dat is een stijging met alweer 37% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het aantal mobiele betalingen afklokte op 125 miljoen. Vergeleken met de eerste coronaperiode (januari – augustus 2020) is de groei nog veel explosiever: op amper twee jaar tijd zijn we 131% meer mobiel gaan betalen. 

Dat we in 2022 weer een echte festivalzomer mochten beleven, zit daar voor een beetje tussen. In 2022 was de QR-code alomtegenwoordig op bijna 60 festivals en zomerbars (waar er dat in 2017 nog maar 9 waren). De festivalgangers ‘biepten’ ruim 578.000 keer met de Payconiq by Bancontact-app of een bancaire app die Payconiq aanbiedt om hun bakje friet of pintje bier te betalen – een veelvoud van vorige jaren.

Contactloze betalingen

In de winkel blijven we graag betalen met de bankkaart – vooral als het contactloos kan. In augustus verliep 61% van alle betalingen met Bancontact in de winkel contactloos, waar dat in augustus 2021 nog 51% was. Intussen hebben quasi alle Bancontact-kaarten (95% van de 17 miljoen) een contactloze functie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business