Nieuws

‘Nvidia brengt ‘unlaunched’ RTX 4080 12 GB alsnog uit’

Nvidia Geforce RTX 4080 12 GB
Nvidia is van plan de RTX 4080 12 GB binnenkort onder een nieuwe naam uit te brengen, mogelijk in de RTX 4070-serie. Daar staat ook een lagere prijs tegenover.

Nvidia kondigde vorige week aan de RTX 4080 12 GB te annuleren. Het bedrijf noemde het bestaan van twee verschillende grafische kaarten onder de RTX 4080-naamgeving verwarrend. Daaropvolgend besloot Nvidia – onder andere na feedback uit de community – om de kaart uit zijn assortiment te nemen. Nvidia liet bij de aankondiging van de ‘unlaunch’ weten dat de lancering van zijn GeForce RTX 4080 16 GB op schema loopt. Die kaart komt op 16 november uit. Frappant is dat de 12 GB-variant mogelijk alsnog door Nvidia wordt uitgebracht, weliswaar onder een andere naam. Dat meldt YouTuber Gamers Nexus.

Nvidia RTX 4070 (Ti) klasse

Steve Burke, de YouTuber achter Gamers Nexus, zegt dat op basis van gesprekken met fabrikanten die de grafische kaarten produceren. Onder welke naam Nvidia de RTX 4080 12 GB zal uitbrengen, is nog niet bekend. Burke speculeert dat de kaart in de RTX 4070-klasse terechtkomt en mogelijk als RTX 4070 of 4070 Ti gelanceerd wordt. Tegenover de klasseverlaging staat mogelijk ook een lagere prijs – concrete prijzen worden echter niet genoemd. De 4080 12 GB zou in de Benelux 1.099 euro kosten.

Uit de gesprekken met verschillende fabrikanten zou verder blijken dat Nvidia de onkosten zal vergoeden voor de ‘unlaunch’. Specifiek gaat het om kosten voor het bedrukken van de dozen. Of de kosten voor het opnieuw bestickeren van de kaarten en installeren van firmware vergoed worden, is op dit moment niet geweten. Gezien de kaart onder een nieuwe naam beschikbaar zal komen, komt er ook een nieuwe sku (stickers) en wordt er firmware voor ontwikkeld.

Lancering op CES 2023

Fabrikanten zullen enkele maanden de tijd krijgen om dit proces af te ronden. Volgens Gamers Nexus wil Nvidia de vernieuwde grafische kaart tijdens CES 2023 lanceren, dat in januari plaatsvindt. De kaarten zullen daaropvolgend mogelijk vrijwel direct in de winkelschappen liggen gezien ze al zijn gefabriceerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business