Nieuws

Sony brengt Multipoint naar 3 earbuds

De WF-1000XM4's krijgen binnenkort Multipoint.
De WF-1000XM4's krijgen binnenkort Multipoint. | © Sony
Sony brengt met een onverwachte software-update dit jaar nog Multipoint naar drie soorten draadloze oortjes

Sony heeft aangekondigd dat ze dit jaar een software-update zullen uitsturen naar drie types draadloze oortjes. De update brengt Multipoint Bluetooth naar WF-1000XM4 -oortjes, Linkbuds en Linkbuds S, waardoor het mogelijk wordt om de oortjes aan meerdere toestellen tegelijk te verbinden. Bij de release van Sony’s draadloze oortjes was hiervoor geen ondersteuning. Voor de XM4’s komt de update meer dan een jaar na de oorspronkelijke release, terwijl de Linkbuds en de Linkbuds S slechts enkele maanden moesten wachten op de nieuwe functie.

Multipoint Bluetooth bestaat al langer, maar er zijn amper producten te vinden die er gebruik van maken. Toch is het een handige functie: Multipoint staat – zoals de naam doet vermoeden – toe dat één apparaat met meerdere apparaten verbinding maakt. Met andere woorden: je oortjes kunnen tegelijkertijd verbonden zijn met je pc en telefoon. Als je muziek aan het luisteren bent via een telefoon, kan die onderbroken worden wanneer je een melding of een call binnenkrijgt op een ander apparaat. Na de melding of het gesprek zal de muziek automatisch verder spelen.

Multipoint: hoe werkt het?

Om de software-update te installeren zal je de Headphones Connect App van Sony op je telefoon moeten installeren. Voor de Linkbuds en Linkbuds S zal de update vanaf november beschikbaar zijn, de WF-1000XM4’s worden later dit jaar nog geüpdatete. Eenmaal de update geïnstalleerd is, is het een kwestie van met de gewenste devices te verbinden. Daarna moet u kiezen welk type Bluetoothverbinding u wilt gebruiken. Voor de WH-1000-XM4, de populaire hoofdtelefoon van Sony, staat op een supportpage beschreven hoe dit in zijn werk gaat. Vermoedelijk zal de functie voor de draadloze oortjes hetzelfde werken.

Een nadeel aan Multipoint Bluetooth is dat het een andere audiocodec gebruikt om twee verbindingen in stand te houden. Op Android smartphones maken de oortjes gebruik van de LDAC codec om het geluid te decoderen. Met die codec kan audio afgespeeld worden met een bitrate tot 990 kbps. Er is echter niet genoeg bandbreedte voorhanden om twee zulke connecties te voorzien. In het geval dat er twee apparaten verbonden zijn, zullen die gebruik maken van de AAC-codec als die beschikbaar is. AAC wordt standaard gebruikt op alle Apple-devices en heeft een maximale bitrate van 264 kbps. Op papier is AAC dus inferieur aan LDAC. Of dat verschil ook echt te merken is in de praktijk, daarover lopen de meningen uiteen.

Blauwe oortjes

De nieuwe Earth Blue Linkbuds S krijgen binnenkort ook Multipoint.
De nieuwe, Earth Blue, Linkbuds S krijgen binnenkort ook Multipoint. | © Sony

Samen met de aankondiging van Multipoint Bluetooth, stuurde Sony het nieuws dat ze een nieuwe variant van de Linkbuds S gaan verkopen de wereld in. De oortjes zijn gemaakt van gerecycleerde flessen en krijgen de naam ‘Earth Blue’, vanwege de kleur die ze hebben. Ook deze oortjes zullen Multipoint gaan krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business