Nieuws

Waalse 5G-uitrol lijkt dan eindelijk nabij

5G uitrol in Wallonië
De laatste lezing van het Waalse decreet over de verruiming van stralingsnormen moet de 5G-uitrol in Wallonië straks daadwerkelijk laten starten.

Van een brede 5G-uitrol is in Brussel of Wallonië tot op heden geen sprake. Strenge stralingsnormen en lokaal verzet tegen de techniek weerhouden lokale wetgevers ervan om de techniek toe te staan. Volgens verzetsgroepen zou de techniek schadelijk zijn voor de mens. Dat is onder andere omdat 5G meer straling creëert dan veel voorgaande mobiele netwerken.

Desondanks is er nu voortgang. De Waalse regering werkte samen met telecomoperatoren aan een versoepeling van de stralingsnormen. Nadat het decreet vorig jaar goedkeuring kreeg bij een eerste lezing, is het ditmaal aan het parlement om in de laatste lezing het plan door te laten. Als het plan goedgekeurd wordt, zijn providers aan zet om het 5G netwerk uit te beginnen rollen.

Klimaatdoelstellingen als leidraad

Bij de uitrol van het vlottere netwerk moet het klimaatakkoord van Parijs en de Europese Green Deal als leidraad worden genomen. Het is de bedoeling dat het energieverbruik daalt en dat er ook steeds meer hernieuwbare energie wordt gebruikt voor mobiele netwerken. Met een lager stroomverbruik per verzonden byte is 5G daar zeer geschikt voor. Tegelijk zorgt 5G – door zijn hogere snelheden en lagere latency – er wel voor dat men mogelijk meer mobiele data wil gebruiken.

Het decreet stelt verder dat operatoren eraan worden gebonden mee te werken aan een circulaire economie. Ze moeten ook bijdragen aan de creatie van lokale banen in Wallonië en aan inzicht rondom aanwezige antennes. Waals minister-president Elio Di Rupo stelt daarover dat de geplaatste zendmasten continu door de overheid worden gecontroleerd, tezamen met de ‘impact van 5G’ op Waalse inwoners. Di Rupo meent daarbij rekening te moeten houden met mensen met elektrosensitiviteit. Dat is een allergie die bij bewoners vlakbij zendmasten zou opspelen.

De allergie zou gepaard gaan met slaapstoornissen, hoofdpijn, nervositeit en prikkelbaarheid. Wetenschappelijk bewijs is tot op heden niet gevonden.

Uitrol 5G in Vlaanderen

Wallonië ligt door zijn strengere stralingsnormen ver achter op de Vlaamse 5G-uitrol. Het Vlaamse gewest heeft ruimere stralingsnormen, waardoor onder meer Proximus snel van start kon met zijn 5G-uitrol. Hoe snel telecomproviders daadwerkelijk van start kunnen gaan met de uitrol in Wallonië, is nog niet geweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business