Nieuws

Belgische ondernemingen vaker slachtoffer van cyberaanvallen

Belgische ondernemingen zijn vaker het slachtoffer van cyberaanvallen
rear view of asian worried businesswoman looking at laptop computer with ransomware attack words on the screen in office
De laatste jaren vallen cyberaanvallen niet meer uit het nieuws te denken. Steeds vaker worden bedrijven slachtoffer van aanvallen op hun digitale infrastructuur.

Een onderzoek van Check Point Research wijst uit dat de gemiddelde Belgische onderneming bijzonder veel cyberaanvallen te verduren krijgt. In het derde kwartaal van 2022 alleen al zou het gemiddeld om zo’n 801 aanvallen per bedrijf gaan. België krijgt daarmee de twijfelachtige eer de grootste stijger in de Benelux te zijn.

Het merendeel van de cyberaanvallen komt langs de mailbox binnen. Maar liefst 76% van alle aanvallen in België zouden op die manier uitgevoerd zijn. In meeste gevallen gaat het om dubieuze links in de mail die nietsvermoedend aangeklikt worden.

Via deze en andere wegen proberen hackers het systeem binnen te komen. Dikwijls doen ze dit om vanop afstand malicieuze code te doen draaien om zo het systeem te doen crashen of er zelf toegang tot te krijgen. Vooral in ziekenhuizen en andere gezondheidsorganisaties wordt er dan overgegaan tot een Ransomware-aanval. Deze houdt het hele IT-systeem gegijzeld tot er losgelden betaald worden. Wereldwijd werden 1 op de 42 zorginstellingen getroffen door dergelijke cyberaanvallen. In België krijgt de zorgsector, relatief gezien, voor het eerst minder aanvallen te verduren. Wel blijven ziekenhuizen, met 1315 aanvalspogingen per week, ook in België een populair doelwit.

Getroffen sectoren

Wereldwijd wordt het onderwijs het vaakst getroffen door cyberaanvallen. Gezien de snelle omschakeling naar digitaal onderwijs tijdens de COVID-19-pandemie vormen scholen en onderzoeksinstellingen dan ook een makkelijk doelwit. In België valt het voor het onderwijs, zeker in vergelijking met de rest van de wereld, best mee. In België vormen de distributiesector, Value Added Resellers en systeemintegratoren de meest populaire doelwitten voor cyberaanvallen met zo’n 2351 aanvalspogingen. Zij worden opgevolgd door Internet en Managed Service Providers (ISP’s en MSP’s) op de tweede plek en zorginstellingen komen op de derde plek te staan.

Beeld: Check Point Research

Het onderzoek toont vooral aan dat cybercriminaliteit alsmaar vaker voorkomt. Zowel in België als wereldwijd vond er een stijging van 28% plaats in het aantal cyberaanvallen. Bedrijven moeten dus de nodige voorzorgsmaatregelen nemen zodat ze in de toekomst geen slachtoffer worden van een cyberaanval.

businesscybercriminaliteitsecurityslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals