Nieuws

Intel introduceert deepfake-detector op basis van bloedsomloop

Intel kan met nieuwe AI-tool deepfakes opsporen
Beeld: iStock
Deepfakes zitten in de lift en het wordt alsmaar moeilijk om als kijker een valse video te onderscheiden. Intel komt nu met een AI-tool die dat wel kan.

De bekende chipfabrikant gooit zich met een nieuw product in de strijd tegen deepfakes. Naar eigen zeggen kan FakeCatcher in 96% van de gevallen detecteren of het om een video vervalst werd of niet. De technologie, die op AI is gebaseerd, is de eerste tool die in realtime deepfakes kan ontmaskeren. Daarvoor baseert het zich op onze bloedsomloop.

Wat zijn deepfakes?

Deepfakes zijn videobeelden die met AI gegenereerd worden. De fakes vertrekken steeds vanuit bestaande beelden. Een tweede filmpje dient dan om het origineel te manipuleren. De AI neemt de woorden en de stem van het tweede filmpje, en zal dit met het origineel combineren. Hierdoor is het mogelijk om valse uitspraken vast te leggen op video. Zo circuleren er vandaag video’s van Amerikaans oud-president Obama waarin die president Trump ronduit uitscheldt. Ook van Joe Biden, de huidige president, circuleert een opmerkelijk filmpje waarin hij tijdens een toespraak het kinderliedje Baby Shark zou zijn beginnen zingen.

Deepfakes kunnen erg grappig zijn, maar ook ronduit gevaarlijk. Van bovenstaande video’s valt vrij makkelijk te achterhalen dat ze fake zijn. Toch ziet het er allemaal heel echt uit. Als Obama of Biden met iets meer sérieux in een valse video verschijnt zal die minder makkelijk als deepfake te herkennen zijn. Voor mensen wordt het ook steeds moeilijker om na te gaan of een video getrukeerd is, aangezien de technologie achter deepfakes nog steeds volop in ontwikkeling is.

Hoe een deepfake-detector werkt

Intels FakeCatcher is niet de eerste deepfake-detector, maar heeft wel een bijzondere aanpak. Reguliere scanners lezen doorgaans de achterliggende data van een video uit. Op die manier kan dikwijls aangetoond worden dat het videobestand bewerkt werd. Alleen: daarvoor upload je een video naar het systeem, dat er daarna enkele uren over doet om een oordeel te vellen.

Intels FakeCatcher baseert zijn oordeel op het beeldmateriaal zelf. Om dat te doen werd een model getraind dat menselijke gezichten kan herkennen. Het algoritme baseert zich daarvoor op onze gezichten en onze bloedsomloop. De AI van Intel is namelijk getraind om bloedsomlopen te bekijken. Bij elke hartslag wordt er bloed in je lichaam rondgepompt, dus ook in het gezicht. Uit minuscule details uit de video, kan de Intel-AI die bloedsomloop in kaart brengen.

Bij echte mensen zal die bloedsomloop op een normale en consistente manier gebeuren. Bij deepfakes, waarin de lipbewegingen dikwijls bewerkt zijn, zal dat niet zo zijn. Op die manier kan FakeCatcher deepfakes herkennen terwijl het naar een video kijkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business