Nieuws

USB-C mogelijk ook standaard in India

240W
© iStock
Volgt India het Europese voorbeeld voor USB-C? Het land zou USB-C ook als standaard voor oplaadkabels willen instellen.

In de strijd tegen globale vervuiling en specifiek technologisch afval, besloot de EU recent om de aansluiting USB-C in te stellen als standaard om bepaalde elektronica op te laden. Nu maakt India plannen om dat voorbeeld te volgen.

Europa

We vatten de Europese plannen nog even kort samen. Vanaf de herfst van 2024 moeten kleine en middelgrote apparaten in Europa allemaal kunnen opladen via USB-C. Dat om de wildgroei aan opladers en de technologische afvalberg in te perken. Vorige maand werd de wet met een stevige meerderheid aangenomen door het Europese parlement.

Ze geldt dus voor smartphones (inclusief toekomstige iPhones) en tablets, maar ook voor camera’s, draagbare speakers, e-readers en meer. In 2026 zouden laptops daar nog bij komen.

India

Nu zou India dat voorbeeld volgen, op initiatief van het ministerie van consumentenzaken. De beslissing kwam er na overleg tussen overheidsleden van verschillende departementen en producenten zoals Apple, Samsung en Dell. Er wordt nu een interministeriële taskforce opgericht om dit besluit verder in goede banen te leiden.

Volgens de meest recente data van de VN rondde India intussen de kaap van 1,4 miljard inwoners. Het is daarbovenop een snelgroeiende economie. Het Zuid-Aziatische land is met andere woorden een belangrijke consument, ook van technologie.

De markt voor tablets breidt er bijvoorbeeld ongelooflijk hard uit. Samsung alleen zag in het derde kwartaal van dit jaar al een stijging van 83% tegenover Q2. Maar ook Lenovo en Apple zien hun cijfers in de regio stijgen.

En die markt kijkt dus nu naar de resultaten van de EU wat betreft de standaard USB-C. We zijn benieuwd welke landen nog gaan volgen als dit positief uitdraait!

Meer lezen: Apple geeft toe aan Europese druk: iPhone gaat over op usb-c

euhardwareindianieuwsopladentechnologieusb-c

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen