Nieuws

Apple geeft toe aan Europese druk: iPhone gaat over op usb-c

Apple usb-c op iPhone 15
Het einde van de Lightning-poort is nu eindelijk in zicht. Apple heeft toegezegd over te stappen op usb-c voor zijn iPhones. Vermoedelijk is de iPhone 15 de eerste usb-c iPhone.

Dinsdag verscheen eindelijk witte rook uit de schoorsteen van de Europese Raad: het voorstel voor het verplichten van usb-c als universele poortstandaard was goedgekeurd. Over twee jaar, in de herfst van 2024, treedt de wet in werking en moeten fabrikanten van smartphones overgestapt zijn op usb-c. Verreweg de meeste smartphonefabrikanten maken al gebruik van deze universele poort. Apple bleef zich daar echter tegen verzetten en focuste zich volledig op zijn Lightning-poort. Dat zal vanaf 2024 veranderen, bevestigt nu ook Apple zelf.

‘iPhone 15 komt met usb-c’

Tijdens het Wall Street Journal Tech Live-event sprak Greg Joswiak, hoofd marketing bij Apple, zich uit over de nieuwe Europese wetgeving. “We hebben geen keuze, dus moeten er wel aan voldoen”, klinkt het bij de topman. Het bedrijf bevestigt daarmee te gehoorzamen aan de nieuwe Europese poortstandaard, maar laat tegelijk blijken niet blij te zijn met zulke marktregulatie.

Joswiak stelt dat zulke regulatie innovatie tegenhoudt. Volgens de topman zouden Lightning en usb-c nooit hebben bestaan als de EU er jaren geleden in geslaagd was micro-usb als universele poort te verplichten. Bovendien stelt Joswiak dat de verplichting van usb-c leidt tot extra e-waste omdat een gebruiker de Lightning-kabels niet meer kan gebruiken, en dus zal weggooien.

Verwacht wordt dat de iPhone 15, die naar verwachting eind volgend jaar uitkomt, de eerste Apple-smartphone zal zijn met een usb-c-poort. Overigens zal niet alleen de iPhone voor 2024 moeten overstappen naar usb-c. De Europese wetgeving geldt namelijk ook voor accessoires als de AirPods (Pro). Frappant is dat Apple net een nieuw paar AirPods Pro heeft aangekondigd met een Lightning-poort. Mogelijk brengt het later een nieuwe laadcase uit voor de hoofdtelefoon om de wetgeving te honoreren.

Apple verlegt zijn focus

Het verzet van Apple tegen usb-c komt niet geheel als een verrassing. Het bedrijf verdient namelijk geld aan accessoires via zijn MFi-certified programma. Gezien usb-c een openbare standaard is, kan het bedrijf geen geld vangen voor laadkabels die daarvoor ontwikkeld worden. Toch zien we dat de techgigant al enige tijd bezig is met het verwijderen van Lightning-poorten uit zijn producten. Zo zal je de Lightning-poort voortaan niet meer tegenkomen op de nieuwste iPads.

Het was daarmee een kwestie van tijd voordat de poort ook uit iPhones zou verdwijnen. Dat de EU nu een nieuwe oplaadstandaard verplicht, heeft dit proces waarschijnlijk wel versneld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business