Nieuws

Europa zet volgende stap naar invoering universele oplader

usb-c-poort
Een universele oplader is weer een stap dichterbij in Europa. De plenaire vergadering van het Europees Parlement keurde de invoering goed.

Moeten alle elektronische apparaten dezelfde oplader hebben? Het is al enkele jaren een brandende vraag in Europa. De Europese Unie vindt dat alle typen elektronica een universele USB-C-oplader zouden moeten hebben, van smartphones tot videocamera’s. Dat zou niet alleen voordelig zijn voor consumenten omdat zij niet voor elk apparaat een aparte oplader moeten bijkopen, het zou de elektronische afvalberg ook flink kunnen verkleinen. De plannen voor de universele oplader worden steeds concreter.

De Commissie interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement moest zich over de kwestie buigen. Die stemde in april met een overgrote meerderheid voor het voorstel van een universele oplader. Van de 45 leden die mochten stemmen gingen amper 2 leden niet akkoord. De commissie stelde ook voor om meer typen apparaten toe te voegen aan het originele voorstel van de Europese Commissie, waaronder laptops. Apparaten die te klein zijn om een USB-C-poort te huisvesten (denk aan smartwatches en fitnesstrackers) blijven wel buiten schot.

Na de stemming afgelopen april, bereikten de Europese Unie en haar lidstaten een akkoord in juni. Bij dat akkoord werden de typen apparaten die onder de verplichting vallen ook uitgebreid.

Implementatie in 2024

De plenaire vergadering van het Europees Parlement moest het akkoord van juni nog goedkeuren. Dat is nu in oktober gebeurd. Een overgrote meerderheid van 602 stemde voor, slechts 13 stemden tegen en 2 onthielden zich.

Nu zijn er nog enkele dingen die moeten gebeuren. Eerst moeten de 27 EU-landen de richtlijn formeel goedkeuren. Daarna krijgt ieder land 12 maanden de tijd om de nationale wetgeving op te stellen en 12 maanden om de wet toe te passen. Zo zal de uiteindelijke invoer toch pas voor 2024 zijn. Tegen 2026 worden laptops ook in de verplichting opgenomen.

Niet alle fabrikanten waren even blij met de wet. Vooral Apple lag dwars. Zij vinden dat de invoer van een universele oplader de ontwikkeling van laadtechnologie zal afremmen. Een argument dat door Europa van tafel wordt geveegd. Het counterargument van Europa luidt dat technologische innovatie altijd in dienst zou moeten staan van de consument.

Wat vind jij van het idee om een universele oplader in te voeren voor alle elektronicaproducten? Hoeveel opladers heb jij thuis liggen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business