usb-c-poort

Een universele oplader is weer een stap dichterbij in Europa. In mei volgt de cruciale stemming in het Europees parlement.

Advertentie

Moeten alle elektronische apparaten dezelfde oplader hebben? Het is al enkele jaren een brandende vraag in Europa. De Europese Unie vindt dat alle typen elektronica een universele usb-c-oplader zouden moeten hebben, van smartphones tot videocamera’s. Dat zou niet alleen voordelig zijn voor consumenten omdat zij niet voor elk apparaat een aparte oplader moeten bijkopen, het zou de elektronische afvalberg ook flink kunnen verkleinen. De plannen voor de universele oplader worden steeds concreter.

De Commissie interne markt en consumentenbescherming van het Europees Parlement heeft zich moeten buigen over de kwestie. Die stemde met een overgrote meerderheid voor het voorstel van een universele oplader. Van de 45 leden die mochten stemmen gingen amper 2 leden niet akkoord. De commissie stelde ook voor om meer typen apparaten toe te voegen aan het originele voorstel van de Europese Commissie, waaronder laptops. Apparaten die te klein zijn om een usb-c-poort te huisvesten (denk aan smartwatches en fitnesstrackers) blijven wel buiten schot.

Definitieve stemming in mei

Ondanks de overdonderende meerderheid, zijn de resultaten van deze stemming niet bindend. Ze diende eerder ter voorbereiding op de stemming in het Europese Parlement. Die zou volgende maand moeten plaatsvinden. Pas dan weten we of een universele oplader er effectief kan komen. Ook na die stemming zal er nog heel wat huiswerk moeten gebeuren om de definitieve wettekst op te stellen. Europa mikt voor de invoer van de universele oplader dan ook pas op 2024.

Niet alle fabrikanten zijn even blij met het voorstel. Vooral Apple ligt dwars. Zij vinden dat de invoer van een universele oplader de ontwikkeling van laadtechnologie zal afremmen. Een argument dat door Europa van tafel wordt geveegd. Het counterargument van Europa luidt dat technologische innovatie altijd in dienst zou moeten staan van de consument.

Wat vind jij van het idee om een universele oplader in te voeren voor alle elektronicaproducten? Hoeveel opladers heb jij thuis liggen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.


15 REACTIES

 1. Het zou eindelijk eens tijd worden !
  Verschillende opladers waren alleen bedoeld om consumenten extra geld uit de zak te halen !
  En inderdaad zal dan ook die enorme berg met nog redelijk werkende opladers die niet meer
  nodig zijn uiteindelijk flink verminderen.

 2. Het word tijd , ik heb een lader voor mijn e book , eentje voor mijn smartphone ,een voor mijn laptop plus ik heb 2 smartphone waarvan de laders niet compatibel zijn

 3. Dit zou al LANG het geval moeten geweest zijn. Goed dat er hopelijk schot in de zaak komt.
  En ik hoop dat ze voor de ‘te kleine apparaten’ dan ineens voorzien dat de interface te pluggen moet zijn op USB-C .
  Nu nog wat regelgeving ivm de USB-C standaard zou dan ook niet niet slecht zijn, want de éne USB-C kabel is de andere niet …

 4. Hierdoor wordt innovatie weer gefnuikt. Dat Europees uitgebluste groepje dat zich commissie en parlement noemt is blijkbaar allergisch aan Apple en vergeet steeds Samsung .

 5. Het wordt tijd dat Apple een lesje krijgt.
  USB C is de enige die zowel 5V (telefoon etc.) als 12V en meer (Laptop) aankan.
  Blijven de waterdichte apparaten die met een magneet aansluiting werken over.
  Maar ook die kunnen ook een standaard aansluiting krijgen.

 6. Weer een voorbeeld van profileringsdrang van Europa.
  Wie koopt er nu nog een bijkomende lader terwijl de schuif al vol ligt … en dan heb ik het nog niet over innovatie die het weeral moet bekopen tgo quick-win visibiliteit.

 7. Als het dan toch 1 moet zijn, laat het die van Apple zijn. Zeer efficiënt, geen geprul of ie er juist inzit en heb trouwens voor een aantal van mijn apparaten magnetische aansluiting.

 8. Ik snap nog steeds niet wat ze bedoelen. Prima als ze de afvalberg willen verkleinen. Echter wordt er steeds over de adapters gesproken. Prima als die diversiteit achterwege blijft maar mochten diegene welke wel geleverd worden met USB C zijn uitgevoerd kan je aan de andere kant toch gewoon Lightning aan het kabeltje hebben zitten?
  Wat is het probleem?

 9. universele poort van Usb-c akkoord maar een universele lader vind ik belachelijk, al de tijd en moeite kunnen ze beter besteden aan interessantere milieu zaken

 10. Ik en er zeker voor , dan heb je ook maar een type kabel nodig.
  en als je nog een usb a adapter heb kan je ook met de a naar usb c kabel je telefoon opladen,
  gaat misschien minder snel dan een originele usb c lader

 11. Het is belangrijk dat het volledige usb-c (powering) spectrum gedekt wordt. Lader moet niet allern fisiek passen. Ik heb nu al usbc laptop en smarphone. Laad soms smartphone met laptop lader. Dat moet veilig zijn. Wil ook ogekeerde: smartphone lader moet laptop kunnen laden (bv overnacht dan). Dat is zeer technisch. Er moet een goede, afgedwongen certifiering zijn als je dat echt goed doet.

 12. Origineel ging deze discussie over adapters met vaste laadkabel, toen was dat inderdaad een grote verspilling. Nu alle fabrikanten overgestapt zijn op universele adapters met losse laadkabels gaat dit eigenlijk nergens meer over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here