Nieuws

Europa wil tegen 2024 universele oplader voor elektronica

Een universele oplaadstandaard voor elektronica komt steeds dichterbij. Tegen 2024 wil Europa komaf maken met verschillende opladers.

De Europese Commissie voert al jarenlange een strijd om een universele oplader voor elektronicaproducten door te duwen. Vandaag de dag heb je drie typen aansluiting die courant in gebruik zijn. Volgens de Europese Commissie zou het meest voorkomende type USB-C vanaf 2024 de universele standaard moeten worden voor smartphones en andere elektronica. De Commissie gaat een voorstel indienen om de Radio Apparatuur Richtlijn dit jaar nog te laten aanpassen door het Europese Parlement. Als het voorstel erdoor komt hebben fabrikanten dus nog twee jaar om de nodige aanpassingen te laten doen.

Een universele oplaadstandaard bevat meer dan dezelfde aansluitingspoort. Meer nog in het type aansluitingspoort bestaan er vandaag grote verschillen tussen de snelheid waarmee toestellen opladen. OPPO en Xiaomi zijn voortrekkers als het aankomt op snellaadtechnologie. Een universele oplader zou ondersteuning voor snelladen moeten voorzien om ook hier te kunnen streven naar meer uniformiteit.

Afvalberg verkleinen

De Europese Commissie meent dat een universele oplader het leven van consumenten een pak eenvoudiger zal maken. Maar ook voor het klimaat zou het een goede zaak zijn. Onderzoek zou hebben aangetoond dat de gemiddelde Europeaan thuis minstens drie opladers heeft liggen. Misschien heb jij thuis ook wel een schuif vol laders liggen. Veel van die ongebruikte laders worden uiteindelijk dan maar weggegooid. Sommige fabrikanten zoals Apple, Samsung en Nokia leveren daarom ook geen oplader meer in de doos. Europa meent dat ze met deze maatregel jaarlijks tot 1000 ton e-waste kunnen uitsparen.

Apple ligt dwars

In een statement aan AP heeft Apple zich al tegen de maatregel uitgesproken. Apple hanteert voor haar iPhones namelijk een eigen type oplaadpoort, Lightning. Met een speciale kabel kan je je iPhone wel op een andere adapter aansluiten, maar de iPhonebouwer is niet zo happig om haar producten te gaan ombouwen. Volgens Apple zou de universele standaard als een rem op innovatie werken. Daar is Eurocommissaris Thierry Breton het helemaal niet mee eens.

In welk kamp zit jij? Heb jij ook veel ongebruikte opladers liggen thuis? Laat van je horen in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business