meta

Twitter en Facebook-moederbedrijf Meta worden op het matje geroepen door eurocommissaris Didier Reynders. Die maakt zich grote zorgen.

Op donderdag 24 november vindt er een gesprek plaats tussen de socialmediareuzen Twitter en Meta en eurocommissaris Didier Reynders. Hij maakt zich zorgen en wil dat de grote technologiebedrijven zich aan de recente EU-regels houden. Het gaat concreet om de nieuwe Digital Services Act (DSA) en de Europese regels op gegevensbescherming.  

Reynders gaat Meta en Twitter op hun verantwoordelijkheid wijzen om de gegevens van Europese burgers te beschermen. Zo moeten ze transparanter zijn over hun algoritmen, maar ook aan strengere normen voldoen als het gaat over inhoud en bescherming van de privacy.  

Zorgen door Elon Musk 

Het mag duidelijk zijn dat ze zich in Brussel grote zorgen maakt nu Elon Musk aan het roer staat bij Twitter. De techgoeroe opperde immers een uitgebreidere vrije meningsuiting. En daar komt nog bij dat hij meer dan de helft van zijn personeel ontslagen heeft. Een gevolg daarvan is dat er minder personeel zal en kan controleren op haatdragende taal, agressie en desinformatie. 

Eurocommissaris Reynders richt zich ook aan de Ierse regering, waar het Europese hoofdkwartier van de socialmediabedrijven gelegen is. In Brussel vrezen ze dat de veranderingen bij Twitter de strenge Europese norm voor inhoudscontrole en gegevensbescherming kan doorbreken.