Nieuws

Half miljard WhatsApp-nummers te koop

WhatsApp
© Unsplash
WhatsApp, de populaire chatdienst, heeft met een groot datalek te maken. Op het internet circuleert een lijst met bijna een half miljard telefoonnummers van gebruikers.

Volgens Cybernews heeft een onbekende hacker de telefoonnummers van een half miljard WhatsApp-gebruikers online geplaatst. Op 16 november postte de onbekende een advertentie op een hackingforum. Daarin beweert de hacker een lijst te bezitten met 487 miljoen telefoonnummers. De lijst zou up-to-date zijn en alleen nummers bevatten die daadwerkelijk in gebruik zijn.

Wereldwijd probleem

De samenstelling van de lijst is erg divers, met telefoonnummers die uit maar liefst 84 verschillende landen komen. De dataset bevat met 45 miljoen nummers het grootste aantal Egyptenaren. Ook de VS en Italië zijn goed vertegenwoordigd in de lijst, met elks 35 miljoen gelekte telefoonnummers. Met de tien miljoen Russische en elf miljoen Britse telefoonnummers die ook in de lijst zitten, kunnen kopers van de lijst zich ook voordoen als Brit of Rus. Ook Belgische en Nederlandse nummers werden gekaapt en in de lijst gestoken. Volgens de onbekende hacker bevat de lijst zo’n 3.183.584 Belgische en 5.430.388 Nederlandse telefoonnummers.

Bovendien kreeg Cybernews een deel van de telefoonnummers onder ogen. Met een sample van meer dan duizend nummers, bevestigde het kanaal dat de telefoonnummers wel degelijk gelinkt zijn aan actieve WhatsApp-accounts.

‘Scraping’

Hoe de dataset precies in handen van de hacker is kunnen komen, is onbekend. Ook Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, kwam voorlopig niet met commentaar. Vermoedelijk kon de onbekende hacker de gegevens bemachtigen door middel van ‘scraping’. Daarbij worden grote hoeveelheden informatie van het web bij elkaar ‘geschraapt’. In de gebruiksovereenkomst van WhatsApp staat dat zulke scraping verboden is. De vraag is natuurlijk: is zo’n verbod genoeg om hackers tegen te houden? Moet Meta niet meer doen om gebruikers op Facebook, Instagram en WhatsApp te beschermen?

Tot nu toe is er geen manier om te achterhalen of jouw telefoonnummer ook gedeeld werd. Als je WhatsApp wil blijven gebruiken zonder risico te lopen, is het een goed idee om jouw status te verbergen. Dat kan in de instellingen van WhatsApp onder “Privacy”. Door je informatie enkel voor contacten zichtbaar te maken, kan niet geverifieerd worden dat jouw telefoonnummer nog in gebruik is. Op deze manier maak je het moeilijker voor hackers om jouw telefoonnummer voor criminele doeleinden te gebruiken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business