Twitter datalek

Kanye West is wederom van Twitter verdwenen nadat hij de Twitter-regels overtrad. Ye's levenslange schorsing werd vlak na de overname van Twitter nog ongedaan gemaakt.


Na kortstondig weer actief te zijn op Twitter, moet Kanye West het veld weer ruimen. Elon Musk maakte het vertrek van Ye, zoals Kanye West tegenwoordig bekendstaat, donderdagavond bekend. Musk schrijft in een tweet dat hij “zijn best” heeft gedaan om het gedrag van Ye te temperen, maar dat “hij wederom Twitter’s regels over het aanzetten tot geweld heeft overtreden.” Hierdoor wordt het account van de rapper opnieuw geschorst.

Over de duur van de schorsing heeft de Twitter-eigenaar geen uitspraken gedaan. Voordat Musk het sociale medium overnam voor 44 miljard dollar, werd Kanye West levenslang geschorst van Twitter. Die beslissing volgde op herhaaldelijke antisemitische uitlatingen van Ye’s kant. Musks beslissing om hem wederom te schorsen volgt onder andere op het posten van een foto van een hakenkruis en het verheerlijken van Nazisme.

Liefde voor antisemitisme

Wat mogelijk heeft meegewogen in die beslissing zijn uitspraken van West bij het extreemrechtse platform Infowars. Hij sprak tijdens de uitzending zijn bewondering uit voor Adolf Hilter en de nazi’s. Hoewel Musk zichzelf als voorvechter van het vrije woord neerzet, gingen de uitlatingen die Ye deed te ver. Daarbij stelde dat het prima was als de rapper naaktfoto’s van de topman plaatste, maar “dat het plaatsen van het hakenkruis te ver gaat.”


Opvallend was dat Ye en Musk kort voor de schorsing in een discussie belandde. “Sorry maar je bent te ver gegaan. Dit is geen liefde”, schreef Musk in een reactie op een tweet van West. De rapper was duidelijk niet gediend van die reactie en schreef daaropvolgend “wie heeft jou tot rechter gemaakt”, verwijzend naar de veroordeling van Ye’s tweet.

Streep door overname Parler

Kanye West liet Twitter voor de overname al een tijdje links liggen en focuste zich op een overname van Parler. Het sociale medium dat censuur als de grootste vijand voor de samenleving ziet, maakte in oktober bekend met Ye aan de onderhandelingstafel te zitten. Die overname is nu van de baan. Waarom de onderhandelingen zijn stopgezet is niet bekendgemaakt. Het platform laat wel weten “op zoek te blijven naar groeimogelijkheden en wil zich blijven ontwikkelen voor onze levendige gemeenschap”.