Nieuws

Volledige Twitter-amnestie nog deze week?

twitter musk
Beeld via Canva
Elon Musk zou dan toch een algemene opheffing voor gebande Twitter-accounts doorvoeren.

Juicht, verworpenen van Twitter! Want het uur der verlossing is nabij. Dat heeft de “Chief Twit” aangekondigd na een bevraging via zijn eigen account.

Iedereen (weer) welkom

Vorige week postte de nieuwe CEO een poll met de vraag of er een algemene amnestie moet komen voor gebande accounts. Tenzij die iets illegaals hebben gedaan of zich schuldig gemaakt aan rigoureuze spam. Die accounts hebben pech. Voorlopig. Ongeveer 3,2 miljoen accounts reageerden en ‘yes’ won met een opvallende meerderheid van ruim 72%.

Daarop tweette Musk dat het volk heeft gesproken en dat die amnestie er de volgende (dus intussen deze) week zou komen. Afgesloten door ‘Vox Populi. Vox Dei’, Latijn voor ‘De stem van het volk. De stem van God’. Het was niet de eerste keer dat hij die uitdrukking gebruikte.

Donald Trump

Enkele dagen eerder was voormalig Amerikaans president Donald Trump al bevrijd van zijn ban. Ook na een poll via het account van Elon Musk. Vermoedelijk voor de schijn, hij had op voorhand al aangekondigd om die beslissing terug te draaien. Er stemden maar liefst 15,1 miljoen mensen, die zich met een kleine meerderheid van 51,8% uitspraken voor een terugkeer van de vorige commander-in-chief. Na die bevraging verscheen de Latijnse uitdrukking al een eerste keer.

Trump was begin vorig jaar geband na de bestorming van het Capitool, uit vrees dat zijn Tweets nog meer geweld zouden uitlokken. The Donald bleek echter niet onder de indruk van het gebaar van Musk en verklaarde bij Truth Social te blijven. Dat is het platform dat hij na zijn ban dan maar oprichtte. Voorlopig blijkt Trump een man van zijn woord: het laatste bericht op het account is nog steeds dat hij niet naar de inauguratie van Joe Biden gaat. Toch opvallend voor iemand die voorheen Twitter dagelijks overspoelde met zijn gedachten en meningen.

Ook terug

Number 45 (ofwel de 45e president van de VS) is niet de enige wiens ban werd opgeheven. Enkele bekende en notoire namen zagen hun toegang tot “het blauwe vogeltje” intussen weer ingesteld.

De meest in het oog springende daarvan is natuurlijk goede vriend van Trump en zelfverklaard genie Kanye “Ye” West. De rapper was vorige maand nog maar geband wegens antisemitische commentaren. Hij kondigde zijn terugkeer aan met ‘Shalom : )’.

Voormalig kickbokser Andrew Tate heeft zijn account ook terug. Die ban kwam er vanwege een resem niet mis te verstane misogyne boodschappen. De man, die bovendien vindt dat depressie niet bestaat, is op andere platformen voorlopig nog steeds niet toegelaten.

Het zijn niet alleen individuen in deze lijst, ook de conservatief christelijke satirische website The Babylon Bee mag intussen opnieuw tweets de wereld insturen. Zij werden op Twitter aan banden gelegd nadat ze Rachel Levine, Amerikaans viceminister van volksgezondheid en transvrouw, hadden verkozen tot man van het jaar. Ze moesten toen enkel die tweet verwijderen om weer mee te doen, maar weigerden. Dat was voor Elon Musk echter geen voorwaarde. De tweet staat er nog steeds.

Opvallende naam in dit, laat ons eerlijk zijn, bedenkelijk rijtje, is comédienne Kathy Griffin. Zij was één van de mensen die zich voor de lol had “voorgedaan” als Elon Musk in de recente chaos met het blauwe vinkje. Iets waarover je hier meer kan lezen. Griffin schuwt sowieso de controverse niet. Ze stond al eens in het oog van een storm na een post met een nep afgehakt hoofd van Donald Trump, in 2017. Voorlopig is zij de enige digitale Musk-imitator wiens ban is opgeheven, maar dat zou dus snel kunnen veranderen.

Zonder haat

Als deze amnestie er effectief komt, wordt het interessant om te zien wat dit betekent voor Twitter en zijn gebruikers. Musk tweette voor het weekend nog dat haatberichten met een derde zijn gedaald tegenover het normale aantal. Wel nadat er eerst een opvallende piek was geregistreerd. Het is maar afwachten of die trend zich kan voortzetten wanneer alle gebande accounts hun ding weer mogen doen.

Meer lezen: Twitter Brussel sluit nadat twee laatste werknemers vertrekken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business