Nieuws

Mozilla koopt VR-bedrijf Active Replica

Active Replica gaat naar Mozilla
Mozilla breidt uit. Het bedrijf dat vooral bekend is om hun Firefox-webbrowser, zet met de overname van Active Replica een stap verder richting de metaverse.

Active Replica werd opgericht in 2020 als een platform voor meetings en events in VR. Het bedrijf verkoopt pakketten waar onder andere designs voor meetingruimtes en eventlocaties in zitten. Eventplanningen, live entertainment en technologische bijstand worden door Active Replica ook in de pakketten geleverd.   

De senior vicepresident van Mozilla, Imo Udom, zegt dat Active Replica een bijdrage zal gaan leveren voor het ‘Hubs’-project van de browsergigant. Hubs werd in 2018 opgericht als een experiment met virtuele sociale interacties. Het is een open-sourceproject dat volledig web-based is. Daardoor kunnen meeste VR-headsets gewoon aangesloten en gebruikt worden met Hubs én kunnen gebruikers zonder VR-bril ook meedoen.  

Dat Active Replica door Mozilla wordt overgenomen, lijkt geen toeval te zijn: de diensten die Active Replica aanbiedt, zijn immers gebouwd op Hubs. Volgens de leiding van Mozilla zou de aanwinst er dan ook voor zorgen dat Hubs verder uitgebouwd kan worden. Zo zal er gewerkt worden aan persoonlijke abonnementsformules en aan nieuwe manieren om interacties aan te gaan binnen de metaverse.

Vooral die persoonlijke abonnementsformule lijkt een groot ding te worden. Toen Hubs in 2018 van start ging, was het nog gratis om de metaverse te betreden. Vandaag betaal je daarvoor 20 euro per maand. Daarvoor krijg je wel verschillende tools om je account en je hub te beheren en te personaliseren. Active Replica zal mee gaan bepalen hoe die abonnementen er in de toekomst uitzien en welke functies hoeveel geld gaan kosten.

De metaverse uitproberen

Wie een kijkje wil nemen in de metaverse van Mozilla, kan dat doen via de Hubs-website. Active Replica’s metaverse ziet er iets gelikter uit, maar bestaat duidelijk uit dezelfde bouwstenen. Lang zal het echter niet duren voordat het verschil is weggewerkt. Weliswaar bevindt Hubs zich nog steeds in Early Access en is de betalende versie enkel toegankelijk voor bewoners van het Verenigd Koninkrijk, Canada, de V.S. en Duitsland. Toch kan iedereen al een kijkje nemen in de gratis versie en verschillende mensen uitnodigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business