Nieuws

Waalse 5G-uitrol kan (bijna) beginnen

5G in Wallonië 2023
© iStock / Xijian
Het Waals parlement heeft een decreet goedgekeurd waarin de stralingsnormen verhoogd worden. Dat zet de deur open voor 5G in Wallonië.

Een tijd geleden raakte bekend dat Wallonië werkte aan een aanpassing van de stralingsnormen in het gewest. De toegelaten norm voor niet-ioniserende straling – en dus ook 5G-signalen – lag zodanig laag dat het onmogelijk was om 5G aan te bieden. De straling die dat veroorzaakt, lag namelijk boven de maximumwaarden. In Vlaanderen ligt die norm al een tijd hoger, op 9,2 V/m. Dat is ook meteen de reden waarom telecomoperatoren sneller het 5G-netwerk konden uitrollen in het Nederlandstalige landsgedeelte.  

Na een stemming woensdagavond, komt er eindelijk schot in de Waalse 5G-zaak. De emissienorm voor niet-ioniserende straling wordt er namelijk opgetrokken naar het niveau van Vlaanderen. Dat zet de deur open voor de uitrol van het 5G-netwerk in Wallonië. Wanneer je echter snel en mobiel kan internetten in Wallonië zal er vanaf hangen hoe snel het netwerk er uitgebouwd wordt.

De nieuwe stralingsnormen houden naar eigen zeggen rekening met het milieu en het welzijn van de mensen. Zo komt er een studie naar de effecten van de 5G-straling op de bevolking. Die studie zou zo’n tien jaar duren.

Het voorstel om de stralingsnormen te verhogen werd goedgekeurd door de PS, MR en Ecolo. De oppositie onthield zich tijdens de stemming.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business