Nieuws

TomTom, AWS, Meta en Microsoft ontwikkelen nieuwe kaartdata

tracking tags
Beeld: iStock
De Linux Foundation maakt bekend dat er een open-source kaartenplatform in ontwikkeling is. Die openbare kaartdata wordt samengesteld door onder andere TomTom, AWS, Meta en Microsoft.

De Overture Maps Foundation werd, onder leiding van de Linux Foundation, opgericht door de vier grote techbedrijven. Het doel van de samenwerking is om open-source kaartdata te ontwikkelen die tussen verschillende programma’s uitgewisseld kan worden.

Wie af en toe Google Maps of Apple Kaarten gebruikt, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat er tegenwoordig enorm veel functies aan kaarten gekoppeld worden. De kwaliteit van de kaarten wordt steeds hoger en de navigatie wordt steeds nauwkeuriger. Vandaag gebeurt de ontwikkeling van die kaartsystemen echter achter gesloten deuren. Er zijn dus meerdere datasets die de wereld rondom ons zo goed mogelijk proberen beschrijven. De Overture Maps Foundation wil daar verandering in brengen. Door de middelen van TomTom, Amazon, Microsoft en Meta gezamenlijk aan te wenden, wil de organisatie een nieuwe, wereldwijde standaard voor kaarten ontwikkelen.

Open-source kaartdata

Kaartdata-basis

De data die het project oplevert moet uiteindelijk resulteren in een soort van basiskaart. Deze ‘Overture basiskaart’ kan door andere ontwikkelaars makkelijk uitgewerkt worden tot een eigen product. Zo wil TomTom verschillende datasets naast de kaart gaan leggen om geavanceerde navigatie mogelijk te maken en zelfrijdende auto’s te ondersteunen. Met andere woorden: de Overture Maps Foundation maakt het voor toekomstige kaartenontwikkelaars heel wat makkelijker om ‘intelligente’ kaarten te maken waarin heel wat functies verwerkt zitten.

Een eerste versie van die basiskaart zou er in de eerste helft van 2023 moeten liggen. Tot die tijd wil de Overture Maps Foundation meer organisaties, waaronder dienstverleners en overheidsorganisaties, in de samenwerking opnemen. Op die manier zou er sneller meer kaartdata ingezameld kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business