Nieuws

Stad Antwerpen heeft niet onderhandeld met hackers

stad antwerpen cyberaanval play hackerscollectief data gegevens
Stad Antwerpen heeft niet onderhandeld met de hackers achter de recente cyberaanval. Dat liet burgemeester Bart de Wever weten aan ATV.

Update 19/12/2022: In een persconferentie op maandagmiddag gaf burgemeester Bart De Wever meer info vrij over de cyberaanval. Volgens De Wever zouden geen gegevens van bewoners zijn gestolen, maar eerder administratieve gegevens. Daarbij gaat het om personeelsinfo, bouwplannen, verzekeringsdossiers enzovoort. De Wever liet ook nog weten dat er “zo secuur en veilig mogelijk” wordt omgegaan met het heropstarten van de stedelijke diensten. De komende dagen zullen heel wat diensten opnieuw beschikbaar worden. Het zal waarschijnlijk wel tot eind januari duren voor alles terug 100 procent functioneel is.

Burgemeester Bart De Wever vertelde tegen regionale tv-zender ATV dat de stad Antwerpen geen losgeld heeft betaald aan hackerscollectief Play. Dat is de groep die de recente cyberaanval op de IT-systemen van de stad heeft geclaimd. Volgens De Wever is er ook geen andere overheidsdienst die in plaats van stad Antwerpen onderhandeld of losgeld betaald zou hebben.

De claim van De Wever is enigszins opmerkelijk. Vorig weekend bleek namelijk dat de stad niet meer op Plays lijst van gehackte organisaties staat. Dat zou kunnen betekenen dat er toch losgeld aan het hackerscollectief werd betaald. Maar De Wever ontkent dat dus resoluut.

Nog altijd impact op diensten Antwerpen

Meer dan dat wou burgemeester De Wever ook niet vrijgeven over de cyberaanval. “Binnenkort gaan we trachten volledige openheid van zaken te geven”, beloofde hij nog wel. De deadline die Play had opgesteld om het losgeld te betalen, was 19 december oftewel vandaag. Anders zou de 557 GB aan data, waaronder mogelijk persoonsgegevens van Antwerpenaren zitten, openbaar gemaakt worden. Het is dus nog kort afwachten wat de uitkomst wordt.

De diensten van stad Antwerpen zijn overigens nog altijd maar gedeeltelijk functioneel. Zo is het sinds recent weer mogelijk om attesten aan te vragen en sluikstorten aan te geven. Een fysieke afspraak maken bij een stadsloket, of een toelating aanvragen voor de lage-emissiezone, kan momenteel nog niet. Het blijft onzeker wanneer alle diensten terug volledig operationeel zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business