Nieuws

Digitale diensten stad Antwerpen deels terug online

stad Antwerpen na cyberaanval
Meer dan een week geleden werd de stad Antwerpen getroffen door een cyberaanval. Stilaan worden de eerste stadsdiensten weer beschikbaar.

Hoewel de hinder voor inwoners van stad Antwerpen aanblijft, zijn de eerste systemen van de door cybercriminelen getroffen stad weer operationeel. Hierdoor kan weer aangifte gedaan worden van sluikstorten, overlast en graffiti. Daarnaast is het e-loket voor attesten, aktes en uittreksels weer in bedrijf. Fysieke loketten in de kantoren van stad Antwerpen blijven nog wel gesloten voor afspraken. Het digitale afsprakensysteem weigert nog altijd dienst.

Musea en culturele centra worden ook in de greep gehouden van de cyberaanval. Reserveren voor een bezoek aan de instellingen is vooralsnog niet mogelijk. Digitaal toelating aanvragen voor lage-emissiezones in stad Antwerpen blijft verder uitgesloten en ook de politie kampt nog met een storing in zijn afsprakensysteem. De politie opende hiervoor wel vier kantoren waar burgers zonder afspraak terechtkunnen.

Zwakheden in systemen

Hoe het precies kon gebeuren dat de stad Antwerpen werd getroffen is ongeweten. Wel werd de voorbije week via de Gazet van Antwerpen bekend dat de stad druk bezig was zwakheden weg te werken. Die zwakheden werden in 2020 ontdekt door Audit Antwerpen, waarna het stadsbestuur besloot de begroting voor cyberbeveiliging te verhogen tot 19,4 miljoen euro. Zo legt schepen van Digitalisering Erica Caluwaerts uit.

Ongeweten is of de zwakheden die Audit Vlaanderen vond zijn misbruikt om de systemen van stad Antwerpen binnen te dringen. Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers is intussen voorzichtig met uitspraken over de oorzaak. “De cyberaudit van Vlaanderen geeft aanbevelingen. Het is niet uitgesloten dat als die allemaal al zouden zijn gevolgd, dat de hackers niet in het systeem zouden zijn geraakt,” stelt de minister.

Gaat stad Antwerpen betalen?

Waar iedereen op wacht is de uitkomst van het verzoek van de criminelen aan het stadsbestuur. Ze vragen losgeld in ruil voor geheimhouding van data van interne systemen. Op deze systemen zouden ook persoonlijke data, waaronder identificatiebewijzen, gestaan hebben. In totaal verzamelde Play – de hackersgroepering achter de aanval – 557 GB aan data van de stad. Beslist het stadsbestuur niet in te gaan op het verzoek om losgeld, dan publiceert de hackersgroep de data op 19 december.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business