Nieuws

Documentaanvragen burgerlijke stand nu mogelijk via Just-on-web

Documenten aanvragen kan via Just-on-web
Beeld: iStock
De Belgische overheid breidt haar digitale dienstverlening uit. Vanaf vandaag is het mogelijk om documenten uit de burgerlijke stand online op te vragen.

Voorheen moesten Belgen nog naar het gemeentehuis als ze documenten van de burgerlijke stand wilden opvragen. Daar wordt nu komaf mee gemaakt, delen Vincent Van Quickenborne (minister van Justitie, Open VLD) en de staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) mee. Voortaan zullen de documenten online opgevraagd kunnen worden via Just-on-web.

De digitale databank die daaraan gekoppeld is werd wel pas in mei 2019 opgestart. Aanvragen voor documenten die na die datum opgesteld werden zullen snel verwerkt kunnen worden. Voor oudere documenten is de procedure iets omslachtiger: daarvoor dien je een aanvraag in te dienen zodat het in de database opgenomen kan worden. Dat opladen in de database wordt door de gemeente verzorgd. Zodra die stap van de baan is, krijg je een bericht in je mailbox dat het document beschikbaar is.

Welke documenten je zoal kan opvragen? Het gaat om allerlei documenten, gaande van geboorte-aktes, je huwelijksakte, formulieren voor prenatale herkenning en adoptie. Ook documenten met betrekking tot naamsverandering, levensloos geboren kinderen en geslachtswijzigingen zullen voortaan online opgevraagd kunnen worden. Daarvoor hoef je dus niet meer bij de burgelijke stand aan te kloppen.

Dat de documenten nu beschikbaar zijn via Just-on-web, zorgt ervoor dat alle Belgische gemeentes op dezelfde golflengte zitten. Voorheen had namelijk niet elke gemeente toegang tot een digitale infrastructuur. Met andere woorden: je woonplek bepaalde of je de documenten online kon opvragen of niet. Dat is nu niet meer het geval: iedereen kan, vanaf eender waar, inloggen in Just-on-web om de documenten op te vragen.

Aangiftes niet mogelijk via just-on-web

Let wel: via Just-on-web kan je enkel documenten opvragen. Aangiftes van bijvoorbeeld geboorte of geslachtswijziging dienen nog wel persoonlijk te gebeuren. Daarvoor kan je dus niet online terecht, maar moet je jezelf aanmelden bij het gemeentehuis.

Documenten opvragen? Dat kan via de site van Just-on-web. Daarop kan je inloggen met je eID, eIDAS en de itsme-app.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business