Nieuws

VLSI staakt patentenstrijd met Intel

Een zaak rond patenten met VLSI draait uit in het voordeel van Intel.

Heb jij goede voornemens gemaakt? VLSI Technology heeft in elk geval besloten om een patentzaak van 2018 tegen chipfabrikant Intel te laten vallen. Die laatste ontsnapt zo aan een claim van ongeveer 4 miljard dollar. De feestdagen zijn uiteindelijk toch ook een periode van vrede…

Zaak en uitspraak

Concreet draait het om geschillen inzake beveiligde communicatie, connectie tussen chips onderling en de optimalisering van energie. In totaal zouden er inbreuken zijn geweest op vijf verschillende patenten.

Maar dat is na ongeveer vier jaar nu dus van de baan. Bovendien mag VLSI geen gelijkaardige zaken aanspannen tegen partners van Intel. Beide partijen hoeven ook geen cent uit te wisselen. Dat laatste is een nieuw gegeven in hun onderlinge strijd. En ongetwijfeld ook een hele opluchting voor Intel, die zulke kosten in het huidige economische klimaat uiteraard liever niet in de boeken zet.

Rechtszaken voor iedereen

Maar dit is dus niet de enige rechtszaak rond patenten tussen de twee bedrijven. Voor wat meer context: VLSI zat na de oprichting onder verschillende vleugels (waaronder Philips Electronics) en is momenteel onderdeel van Fortress Investment Group, dat op zijn beurt dan weer bij het Japanse SoftBank hoort. En het lijkt erop dat de belangrijkste economische inbreng van VLSI nu vooral bestaat uit schadevergoedingen zoeken voor patentinbreuken. Een manier van werken die in het wereldje de lieflijke term ‘patent troll’ heeft meegekregen.

Intel alleen heeft zo de afgelopen jaren al om en bij de drie miljard moeten uitkeren aan VLSI. Recent zelfs nog in een zaak eind vorig jaar, waarbij net geen 950 miljoen dollar van eigenaar wisselde. Verscheidene tegenzetten (zelfs eentje samen met Apple) werden telkens door de rechtbank naar de prullenmand verwezen.

Mogelijke ommekeer

Maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen. De agressieve houding van VLSI is recent nadrukkelijk op de radar van het Amerikaanse Patent & Trademark Office verschenen. Waar ze hebben besloten om verscheidene van de claims die VLSI in het verleden deed (ook gericht tegen Apple) een keer deftig te ontleden.

Als blijkt dat daar ongegronde rechtszaken bij zijn, zou dat goed nieuws kunnen betekenen voor o.a. Intel. Die zouden bijvoorbeeld een schadevergoeding van meer dan 2 miljard dollar (die het in 2019 moest ophoesten) kunnen recupereren.

Meer lezen: Intel splitst divisie achter Arc-GPU’s in twee

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business