Nieuws

Oppo zou voor 2024 op eigen smartphone-chip mikken

OPPO R17
In 2024 zou Oppo een eerste smartphone met een eigen chip lanceren.

Het is een gerucht dat al sinds 2021 rondgaat, maar het zou concreter dan ooit zijn: de Chinese smartphonefabrikant Oppo werkt aan een eigen SoC (system-on-a-chip) en zou daar vanaf 2024 zijn eigen toestellen mee uitrusten.

Geruchten, geruchten

Het was de bekende “leaker” Ice Universe die de claim deed op Twitter. Oppo zou een team van duizenden ontwikkelaars hebben die op dit eigenste moment allemaal aan dat eigen systeem werken. Welke telefoons er dan zouden worden uitgerust is niet duidelijk. Idem of die chip dan ook voor andere merken van moederbedrijf BBK Electronics, zoals OnePlus, zou worden gebruikt.

Uiteraard is het doel om minder afhankelijk te worden van externe leveranciers. Op dit moment werkt Oppo met chipsets van zowel Qualcomm als MediaTek. Het gerucht dat twee jaar geleden de ronde deed, sprak dan weer van het Taiwanese TSMC dat de door Oppo ontwikkelde chip zou produceren. En die naam dook ook vorig jaar op in gelijkaardige berichten. Maar het is nog niet bekend of TSMC nog steeds de partner is die Oppo prefereert.

Voorgangers

Origineel is het bedrijf zeker niet met deze plannen. Zowel Google, Samsung als Huawei investeerden al in eigen chips. Naast meer onafhankelijkheid is een beter zicht op prestaties natuurlijk een goede motivatie voor producenten om zoveel mogelijk van de interne werking van hun toestellen in-house te doen.

Het zou ook geen echte primeur zijn voor Oppo. In 2021 kwam het bedrijf al met de MariSilicon X, een NPU-chip (Neural Processor Unit) die werd ontwikkeld volgens een methode van TSMC. Deze chipset was voornamelijk voor beeldverwerking. Gezien het jaartal en de steeds opduikende naam van TSMC, is het niet verwonderlijk dat de geruchten over een SoC datzelfde jaar ook begonnen circuleren.

Meer lezen: OnePlus wordt nieuw flagshiplabel voor OPPO-smartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business