Nieuws

Meta krijgt Europese monsterboete voor schenden van privacy  

Facebook
Meta is beboet voor maar liefst 390 miljoen euro. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram zou de privacy van gebruikers geschonden hebben.

De Ierse Data Protection Commission (DPC) laat via zijn website weten dat het tot een beslissing gekomen is, aangaande twee aanklachten tegen Meta. In het geval van Facebook kwam de melding (een inbreuk op de GDPR) van een Oostenrijkse instantie, bij Instagram kwam de klacht over privacy-inbreuken uit Belgische hoek. 

Het leverde Meta twee forse boetes op, van respectievelijk 210 miljoen euro (Facebook) en 180 miljoen euro (Instagram). Daarbovenop vraagt de DPC dat Meta de gegevensverwerking voor Facebook en Instagram doet overeenstemmen met de Europese privacyregels en dat wel binnen de drie maanden. 

“Meta schond privacy”

Beide aanklachten dateren eigenlijk al van 2018. De klagers vonden dat Meta zowel op Facebook als Instagram zijn gebruikers weinig keuze liet om akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden, als ze de platformen nog wilden blijven gebruiken. Er loopt nog een derde aanklacht, eveneens over een Meta-platform, namelijk WhatsApp. 

De DPC oordeelde dus dat het duidelijker moet zijn wat beide platformen doen met de gegevens van hun gebruikers. Dat zou dus binnen de drie maanden duidelijker moeten worden.

In Europa heeft de in Ierland gelegen DPC een belangrijke rol te vervullen in het controleren van de grote Amerikaanse techbedrijven, zoals Google en Apple. Die hebben ook hun Europees hoofdkwartier in Ierland. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business