Nieuws

Micro Lens Array (MLA): dit moet je weten

Micro Lens Array: nieuwe tv technologie
Image Credit: Pablo Rodriguez, iStock
Tijdens het CES-evenement in Las Vegas stelden zowel LG als Panasonic enkele nieuwe OLED-televisies voor. Daarin zit de nieuwe Micro Lens Array-techniek verwerkt.

Zowel LG als Panasonic kondigden tijdens CES 2023 enkele nieuwe televisies aan die gebruik zouden maken van Micro Lens Array (MLA)-techniek. MLA houdt in dat er een speciale laag met piepkleine lenzen in de tv werd ingebouwd. Deze lenzen zorgen ervoor dat het licht van de pixels rechtstreeks naar de kijker gereflecteerd wordt én dat er geen lichtweerkaatsingen in het tv-toestel blijven zitten. Op die manier kunnen de tv-schermen helderder gemaakt worden.

Helderder en brede kijkhoek

Om de tv helderder te maken, wordt gebruikt gemaakt van een speciaal algoritme. Dat algoritme heet ‘META Booster’ en wordt door zowel LG als Panasonic in gebruik genomen. De precieze impact van de nieuwe technologie op de helderheid van onze tv-schermen is wel niet meteen duidelijk. Tijdens hun presentatie beweerde LG dat hun schermen voortaan aan maximale helderheid van 2100 nits kunnen halen. In de productdemonstratie toonden ze dan weer een tv-scherm met een maximale helderheid van 1800 nits. Ook bij Panasonic halen ze de volledige helderheid niet en tonen ze een tv met een helderheid van 1500 nits – wat overigens nog steeds indrukwekkend is.

Daarnaast zorgt de MLA-techniek er ook voor dat de televisie vanuit meer hoeken te bekijken is. De kleuren van je tv zullen dus niet meer zo snel veranderen als je in een hoek voor je televisie zit. Doordat het licht in de televisie zo efficiënt weerkaatst wordt, is het bovendien ook mogelijk om op een lager energieverbruik in te zetten. Een nieuwe MLA-tv zou op dezelfde helderheid ongeveer 22% zuiniger zijn dan een model zonder microlenzen.

Beschikbaarheid

Zowel LG als Panasonic kondigden een aantal televisies aan waarin de MLA-techniek verwerkt zal zitten. Bij Panasonic gat het om alle tv’s uit de MZW2004-reeks. Verschillende LG tv’s uit de G3-reeks krijgen eveens de technologie ingebouwd. Daar zal het aanbod zich echter beperken tot de grotere 4K-tv’s. Vanaf 55 inch zal MLA ingebouwd worden. Voor LG’s 8K-tv’s met MLA zul je nog een modelletje groter moeten nemen: daar wordt de technologie pas ingebouwd als ze 77 inch of groter zijn.

Precieze verschijningsdata voor die toestellen zijn echter nog niet beschikbaar. Deze zullen in de nabije toekomst bekendgemaakt worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business