Nieuws

HCA maakt je smarthome slimmer en zuiniger

Smart home
Tijdens CES 2022 werd de Home Connectivity Alliance (HCA) opgericht. Een jaar later komt de organisatie met een nieuwe smarthomestandaard.

De HCA is een organisatie van verschillende fabrikanten die HVAC-systemen produceren. Het doel van de organisatie is om je smarthome interoperabel te maken, waarvoor ze ook een nieuwe smarthomestandaard ontwikkelden. HCA Specification 1.0 is er voornamelijk op gericht om je smarthome-toestellen beter te doen samenwerken.

Verwarmingstoestellen, ventilatie- en airconditioningsystemen zullen dankzij de HCA Spec 1.0 dus met elkaar kunnen communiceren. De standaard zorgt er meteen voor dat dat op een veilige manier gebeurd. Niemand zal dus kunnen meekijken naar welke opdrachten je naar je slimme huis stuurt.

Energiezuinig smarthome

Een van de voordelen die de HCA-standaard biedt is de mogelijkheid om je slimme huis ecologischer te maken. Doordat apparaten binnen een gemeenschappelijk kader kunnen communiceren is het ook mogelijk om data van verschillende apparaten samen te leggen. Zo kan je zien welke apparaten veel verbruiken en het verbruik gericht afstemmen.

Dat kan je zelf doen, maar je kan ook gebruik maken van een AI. Die wordt aangeleverd door Samsung dat niet toevallig een van de oprichtende leden van de organisatie is. Met SmartThings AI Energy Mode kan je het verbruik en de daaraan verbonden kosten vanuit een enkele app beheren. Aan de app kan je, dankzij de HCA-standaard, niet enkel apparaten van Samsung koppelen. Elk apparaat dat mee in de standaard geïntegreerd wordt zal koppeling kunnen maken met de app van Samsung.

Samenwerking tussen concurrenten

De ledenlijst van de Home Connectivity Alliance biedt een goed beeld van welke apparaten er zoal bij de standaard aangesloten worden. Op dit moment zitten er vijftien wereldwijde merken in de organisatie, waaronder Samsung, AEG, American Standards, Arcelik, Electrolux, GE Appliances, Haier, LG, Resideo, Trane en Vestel. Apparaten van deze merken zullen aansluiting kunnen vinden bij de HCA-standaard.

De huidige HCA-leden | Bron: Home Connectivity Alliance

Daarvoor hoef je bovendien geen nieuwe smarthometoestellen te kopen. HCA zal voornamelijk werken met apparaten die een lange levensduur hebben. Denk dan aan HVAC-systemen en televisies. Dat maakt het des te interessanter dat ook oudere bestaande apparaten ondersteuning krijgen. Bovendien zullen niet enkel HCA-leden de standaard mogen implementeren.

Kortom: HCA Specification 1.0 zal je slimme huis heel wat slimmer en zuiniger maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business