Nieuws

Afschaffing FSD-waarschuwing in Tesla’s onder vergrootglas

Tesla
© Unsplash / Charlie Deets
Elon Musk's tweet over het uitschakelen van de waarschuwing voor de Full Self Driving (FSD) Bèta heeft de aandacht van Amerikaanse verkeerstoezichthouder NHTSA getrokken.

Persagentschap Reuters schrijft dat de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) met de autofabrikant in contact is getreden over de bewuste tweet. Musk reageerde in de tweet positief op een voorstel om de waarschuwing van het FSD-systeem uit te schakelen ‘als dat systeem al meer dan 10.000 mijl in gebruik is’. In een daaropvolgende tweet kondigde hij dat de wijziging in januari uitgerold wordt naar het FSD-programma.

Alarmbellen beginnen rinkelen

Dat Tesla de aanpassing wil doorvoeren heeft de alarmbellen bij de NHTSA doen rinkelen. Het FSD-systeem bevindt zich immers nog altijd in de bètafase en vereist dat bestuurders extra alert zijn als de functie in gebruik is. Om te garanderen dat bestuurders opletten worden zij gemonitord via in het interieur verwerkte camera’s. Ook moeten bestuurders het stuur regelmatig beetgrijpen om de autonome modus ingeschakeld te houden.

Met het gehele pakket aan veiligheidsfuncties verkreeg Tesla akkoord van de NHTSA om de bèta op de openbare weg te laten functioneren. Nu het één van die items wil wegnemen is de NHTSA extra alert. Tesla zal zijn acties moeten verantwoorden bij de toezichthouder.

Onderzoek zelfrijdende systemen

Hiermee opent Tesla een nieuw vakje in NHTSA’s onderzoek naar Tesla’s zelfrijdende systemen. De toezichthouder opende in augustus 2021 een onderzoek naar de autofabrikant vanwege het hoge aantal verkeersongelukken met Tesla’s in de VS. Vermoedelijk speelt de autopilot een belangrijke rol speelt bij een deel van de ongevallen.

Dit vermoeden wordt nu getoetst middels een grootschalig onderzoek. NHTSA-directeur Ann Carlson zegt dat “veel middelen” worden geïnvesteerd in het onderzoek, dat veel juridische en technische expertise vereist. De waakhond zegt het onderzoek zo snel mogelijk uit te voeren, maar waakt ook voor een zorgvuldige afhandeling. De datum waarop de NHTSA de resultaten wenst te presenteren, is nog ongeweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business