Nieuws

‘Apple MacBook met touchscreen op komst’

MacBook Pro
Had Steve Jobs nog geleefd, dan zou het er waarschijnlijk nooit van gekomen: touchscreens op een MacBook. Vanaf 2025 lijkt daar met een nieuwe Apple MacBook Pro-lijn verandering in te komen.

Apple moest jarenlang niets weten van touchscreens op MacBooks. Hier had het immers al de iPad voor. Toch zal de iPad voor veel gebruikers niet gelijkstaan aan een MacBook met touchscreen. Van veel zakelijke apps die ook op iPadOS werken, is geweten dat deze toch functionaliteiten missen. De tablet mist bovendien het gemak van een toetsenbord dat altijd aan het scherm vast zit. Dan kun je wel een toetsenbordcover kopen, maar dat is qua (typ-)ervaring toch niet gelijk. Apple lijkt daar nu ook zo over te denken en werkt alsnog aan MacBooks met touchscreens.

Volgens Bloomberg heeft Apple ‘gebroken met zijn verleden’ en neemt het een ander standpunt in met betrekking tot touchscreens. Dat wil overigens niet zeggen dat MacBooks met touchscreens op het einde van dit jaar in de winkelschappen liggen. Verwacht wordt dat Apple de nieuwe schermen pas in 2025 introduceert op een nieuwe MacBook Pro-lijn. Tezamen met de introductie van ‘touch’ werkt de techgigant mogelijk ook aan een overstap naar oledpanelen voor zijn MacBook Pro 14” en 16”.

Apple blijft doorontwikkelen

Waar 2023 weinig in het vat lijkt te hebben voor Apple, heeft het veel projecten openstaan voor de komende jaren. Zo werd eerder deze week bekend dat Apple eigen schermen voor iPhones en Apple Watches wil gaan maken. Ook werkt de techgigant aan geïntegreerde modems voor mobiel internet, wifi en bluetooth. Nu komt daar dus de overstap op touchscreens en oledschermen op MacBooks bij. Van die twee laatstgenoemde componenten wordt wel niet verwacht dat Apple ze zelf ontwikkelt of produceert.

Dat het steeds meer componenten zelf ontwikkelt, is om zijn afhankelijkheid van externe partijen te beperken. Om die reden hield Apple jarenlang verschillende leveranciers aan voor modems wat tot woede heeft geleid bij klanten die de ‘slecht presterende’ variant kregen. Inmiddels neemt Apple – voor mobiel internet en wifi/bluetooth – die chips af bij één leverancier elk, namelijk: Qualcomm en Broadcom.

Jobs haatte touchscreens

Veel ontwikkelingen binnen Apple worden gedreven vanuit Steve Jobs’ gedachtengoed. Zo ook het aanhouden van meerdere leveranciers. Ook hield het bedrijf jarenlang de boot af voor touchscreens op MacBooks omdat Jobs ze “ergonomisch waardeloos” vond. Apple voerde onder leiding van Jobs een reeks onderzoeken uit naar gebruikerservaringen met touchscreens en het resultaat was duidelijk: het concept zal nooit aanslaan. “Aanraakvlakken moeten niet verticaal zijn. Na verloop van tijd zal je verzuring ervaren en na een langdurige periode stoppen je armen ermee,” zei de topman destijds.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business