Nieuws

Tweede generatie Google Chromecast met Google TV onderweg

Chromecast met Google TV
© Google
Google bracht de eerste generatie Chromecast met Google TV (4K) drie jaar geleden uit. De tweede generatie zou volgens aanwijzingen in de Home-app alweer voor onze deur staan.

Volgens 9to5Google bestaat er sterk bewijs dat een tweede generatie Chromecast met Google TV in de pijplijn zit. De website vond hiervoor aanwijzingen in de Google Home-app; die app gebruik je om de Chromecast in te stellen. In de code van de app staat de eerste generatie Chromecast met Google TV bekend als YTV. De HD-variant van de mediastreamer die verleden jaar verscheen wordt als YTB gekenmerkt. Opvallend is dat nu een derde verwijzing naar zo’n Chromecast is gevonden: “YTC”.

Nieuwe Chromecast met Google TV

De naam sluit aan bij eerdere modellen van de Chromecast met Google TV, maar biedt verder geen duiding over de hardware van de mediastreamer. Aangenomen wordt dat het om een opvolger van de 4K-variant gaat gezien Google vorig jaar nog een HD-variant van de dongle uitbracht. Bovendien is de 4K-variant inmiddels drie jaar oud en is de software-ondersteuning niet oneindig. Het lukte de zoekgigant ook maar met zichtbare moeite om de Chromecast naar Android 12 te upgraden. Of het Google nog lukt Android 13 naar de mediastreamer te brengen, is niet bekend.

Welke hardwarewisselingen we mogen verwachten op de tweede generatie Chromecast met Google TV is op dit punt nog ongeweten. Gehoopt wordt op een upgrade van het beperkte opslaggeheugen, evenals processor- en RAM-upgrades. Die upgrades zijn alvast vereist voor toekomstige Android TV-updates. Bovendien moeten ze helpen de Chromecast vlotter te doen aanvoelen. In onze review van de eerste generatie moesten we concluderen dat zijn prestaties vaak te wensen overliet.

Lancering tijdens Google I/O

Wanneer Google de nieuwe Chromecast lanceert is niet bekend. Het is goed mogelijk dat het bedrijf tot de I/O-ontwikkelaarsconferentie in mei wacht om de streamingdongle te lanceren. Naar verluidt lanceert Google daar ook de Pixel 7a. Een lancering tijdens het Made by Google-event later dit jaar – meestal in de eerste week van oktober – is ook mogelijk. Tegelijk zou het vreemd zijn als Google dan al zo vroeg verwijzingen naar de Chromecast in zijn Home-app heeft verwerkt.

Een ding is zeker: neem alle gelekte details met een korrel zout. 9to5Google is doorgaans een zeer betrouwbare bron voor zulke informatie, maar de beschikbare data is simpelweg te beperkt om een sterke conclusie aan te verbinden. Wachten is dus het enige dat ons momenteel rest.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business