Nieuws

Rusland beboet Apple voor 1,2 miljard roebels

Rusland
The Soviet Victory Day marks the capitulation of Nazi Germany to the Soviet Union in the Second World War (also known as the Great Patriotic War in the Soviet Union and some post-Soviet states). It was first inaugurated in the fifteen republics of the Soviet Union, following the signing of the surrender document late in the evening on 8 May 1945 (9 May by Moscow Time). It happened after the original capitulation that Germany earlier agreed to the joint Allied forces of the Western Front. The Soviet government announced the victory early on 9 May after the signing ceremony in Berlin.
1,2 miljard roebels: zo groot is de boete die Apple aan Rusland moet betalen omdat het zijn dominante positie zou misbruiken.

Ook in Rusland zijn er verschillende organisaties actief die de consument moet beschermen. De Russische anti-monopolie-organisatie (FAS) schrijft nu een boete uit van 1.2 miljard roebels (ongeveer 16 miljoen euro; nvdr), gericht aan het adres van Apple. Aan de basis van die boete ligt het beleid dat Apple in zijn App Store voert.

Volgens de FAS verplicht Apple ontwikkelaars ertoe om gebruik te maken van Apple Pay in hun apps. Ontwikkelaars die in-app aankopen aanbieden, zijn verplicht om van het systeem van Apple gebruik te maken. Gebruikers van de app naar je eigen website sturen om daar dezelfde aankopen aan te bieden, dat mag niet volgens de richtlijnen van de App Store. Staan er wel links naar je website en andere aanbiedingen in je app, dan vraagt Apple om deze te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan wordt de app uit de Store gehaald.

Door links naar een eigen website aan te bieden, kunnen ontwikkelaars de zogenoemde ‘Appletaks’ ontlopen. Ontwikkelaars leveren, als ze genoeg omzet kunnen draaien, tot 30% van hun inkomsten in. Dat Apple niet gediend is met ontwikkelaars die op die manier te werk gaan is overigens al langer geweten: de rechtszaak tussen Epic en Apple had namelijk hetzelfde onderwerp.

Het is niet de eerste keer dat Rusland Apple beboet. In het verleden moest Apple al eens 2 miljard roebels neerleggen omdat het Russische gebruikersgegevens niet wilde of kon lokaliseren. De boete die Apple nu opgelegd krijgt ligt een pak hoger dan toen. Het Amerikaanse bedrijf wordt verwacht de som van 1.177.988.700 roebels binnen de twee maanden te betalen.

Het mag dan wel niet boteren tussen Rusland en de Verenigde Staten, toch is Apple ook in Rusland het meest verkochte smartphonemerk. Cijfers van GlobalStats ramen het marktaandeel van Apple in Rusland op 27,14%.

appleboeterusland

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen