Nieuws

‘Mixed reality’-headset van Apple wordt een goedkoper model

Augmented Reality Apple
Apple werkt niet alleen meer aan een dure 'mixed reality'-headset, maar zou daarna ook een goedkoper exemplaar willen produceren.

Daarvoor zou het aan een soort van “mixed reality headset” werken. Daarna zou Apple een volledig doorzichtige augmented reality-bril op het programma gezet hebben, waarmee langere  tijd comfortabel in AR geleefd zou kunnen worden. Het was al onzeker wanneer die ooit zou verschijnen. Nu lijkt het er meer en meer op dat hij niet voor de komende jaren zal zijn.

Dat zegt Mark Gurman van Bloomberg alleszins. Bij Apple zouden de plannen lichtjes gewijzigd zijn en worden de pijlen op een goedkoper product gericht. Die goedkopere mixed reality-headset zou in 2024 moeten verschijnen. Op een compleet doorzichtige AR-bril is het dan wel nog even wachten.

Alleen: als Apple aan een goedkopere headset werkt, wat dan met de bestaande plannen voor een mixed reality-apparaat? Die liggen namelijk al op tafel. Het enige probleem met het toestel dat klaarligt om in productie te gaan: het wordt een erg duur toestel. Apple plant meteen om er een premiumervaring van te maken en maakt zijn headset in aluminium, glas en zelfs glasvezel. Daarnaast komen er heel wat camera’s in zitten, om te helpen bij tracking, en zou het toestel 4K microLED-displays krijgen.

Dat resulteert in een kostenplaatje dat voor de gemiddelde consument niet haalbaar is. Apple lijkt het nu over een lichtjes andere boeg te willen gooien: niet alleen een headset meer met een richtprijs van 3.000 dollar, maar ook een betaalbaar exemplaar. Zo’n headset zou dan moeten concurreren met de Meta Quest Pro en kost nog steeds een flinke 1.500 dollar.

Of hij dat ook daadwerkelijk zal gaan kosten, valt nog te bekijken. Wel lijkt het onwaarschijnlijk dat de headset nog in 2023 zal verschijnen. Naar alle verwachting valt de goedkopere headset pas in 2024 of zelfs 2025 te kopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business