Nieuws

Netflix zal toch IP-adres gebruiken tegen delen account

Netflix accountdelen
Netflix gaat dan toch IP-adressen gebruiken om accountdelen tegen te gaan. Ben je lang niet thuis geweest? Dan kan je niet meer inloggen.

Netflix is op zoek naar nieuwe abonnees. Om die reden wordt het binnenkort heel wat moeilijker om je account te delen met familie en vrienden. Zomaar iemand een profiel geven waarlangs die zelf kan inloggen en kijken, wordt dan ook heel wat ingewikkelder.

Thuislocatie

De voorwaarde om Netflix te kunnen kijken is dat je in hetzelfde huis woont – en dat wil Netflix nu ook gaan controleren. Eerder werd al bekend dat Netflix hiervoor aan een procedure werkt. Het idee om de IP-adressen van abonnees te traceren leek dan ook geschrapt te zijn, maar nu blijkt het toch iets te zijn waartoe Netflix bereid is.  

Om ervoor te zorgen dat niet je hele familie of vriendenkring bij je Netflix-abonnement aansluit, zal de dienst verwachten dat je af en toe thuis bent. Gebruikers zullen een thuisadres aan het Netflix-account moeten koppelen. De streamingservice kan dan, aan de hand van gegevens als het IP-adres en apparaat-ID’s, bepalen wie er inlogt en of dat van thuisuit gebeurd.

Als dat niet het geval is, zal je uiteindelijk toch een verificatiecode moeten invoeren. Althans, die stap zal het maken als je meer dan 31 dagen lang niets kijkt via je thuisnetwerk. Het profiel wordt dan tijdelijk geblokkeerd. Of je op je smartphone, smart tv of Google TV kijkt maakt overigens geen verschil.

Op reis gaan met Netflix

Wie op reis wil en daar ook af en toe een film of serie wil kijken, zou dat dus moeten kunnen doen. Op voorwaarde wel dat je reis geen volledige maand duurt, natuurlijk. Anders zal Netflix je ook tijdens je maandlange vakantie vragen om met je thuisnetwerk te verbinden.

Voor wie langere periodes op reis gaat is er wel een oplossing: het is mogelijk om een tijdelijke code aan te vragen. Met die code kan je dan wél Netflixen, zonder dat je daarvoor aan het juiste netwerk gekoppeld moet zijn. Alleen kan zoiets slechts per zeven dagen en is het onduidelijk of je ook meer van die codes achter elkaar kunt krijgen.

Geen extra kosten

Moet je nu je vrienden en familie van je Netflix-account gaan gooien? Dat kan, maar het moet niet. Netflix zal jou in ieder geval geen extra kosten aanrekenen als er een extra profiel aan je abonnement hangt.

Eerder werd ook bericht dat de streamingdienst een kleiner bedrag aan meekijkers zou willen aanrekenen. Zo ver komt het dan toch niet: meekijkers zullen echt een eigen account moeten aanmaken en zelf een abonnement afsluiten als ze series willen zien.  

Wat met VPN’s?

Hoe de situatie eruit zal zien voor wie via een VPN naar Netflix-films en series kijkt, dat valt nog te bekijken. Eenmaal je verbinding maakt met een VPN, krijg je namelijk een IP-adres toegewezen. Dat adres verschilt echter van keer tot keer en kan zelfs volledig zijn afgeschermd.

Met een VPN kan Netflix dus niet zomaar controleren of je thuis bent. Het is goed mogelijk dat er in dit geval wordt overgeschakeld naar verificatie via een code, aangezien deze makelijker te controleren valt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business