Nieuws

Wearables krijgen binnenkort ook Matter-ondersteuning

Wearables Smart Home
Healthy senior woman smiling at her smartwatch while standing in her kitchen. Happy elderly woman monitoring her heart rate and fitness on a mobile app.
De organisatie achter Matter wil binnenkort je wearables doen communiceren met je slimme huis. Zo kan je huis je gezondheid verbeteren.

Vorig jaar werd Matter gelanceerd. Matter is een nieuw smarthomeprotocol dat al je apparaten in staat stelt om met elkaar te communiceren, ook als het om apparaten van verschillende merken gaat. De Connectivity Standards Alliance (CSA), die de ontwikkeling van de standaard overziet, maakt nu bekend dat de smarthomestandaard naar wearables zou komen.

Vergrijzing

Eerder berichtte The Verge al over een nieuwe werkgroep Health en Wellness binnen de organisatie. De voorzitter daarvan is Aaron Goldmuntz, COO van het Centrum voor Medische Interoperabiliteit. Het project werd aangevat met de vergrijzing in het achterhoofd: tegen 2030 zou een vijfde van alle Amerikanen 65 jaar of ouder zijn. Ook voor de rest van de wereld geldt dat de bevolking steevast ouder wordt.

Dat komt met heel wat uitdagingen. Om die vergrijzing in goede banen te kunnen leiden, is het belangrijk dat de bevolking gezond blijft. Technologie en slimme huizen kunnen daarin helpen. Vergrijzing is bovendien slechts een van de vele aspecten waarin technologie ons kan helpen. Voor de CSA is het een prioriteit om in te zetten op de manieren waarop technologie onze gezondheid kan helpen, maar ook om naar nieuwe manieren daarvoor te zoeken.

Wearables in je smart home

Wearables en andere gezondheidsapparaten zouden door het initiatief dus met je slimme huis kunnen communiceren. Dat kan heel wat voordelen hebben: op die manier kunnen oudere mensen bijvoorbeeld zelfstandig of zelfstandiger thuis blijven wonen. De organisatie wijst ook op veranderingen die de coronapandemie teweeg bracht: we zijn het meer en meer gewoon geworden om gezondheidszorg in ons huis binnen te halen. Dat gaat niet snel veranderen. Integendeel: in de toekomst zullen we nog meer met onze eigen gezondheid bezig zijn in huis.

Wat voor voordelen zo’n verbinding precies zou kunnen opleveren? Het project wil veel verder gaan dan bijvoorbeeld de gegevens van je stappenteller kunnen inkijken. Voor bijvoorbeeld diabetespatiënten zou een verbinding van een glucosemonitor met hun activiteitsstatistieken een veel accuratere lezing kunnen geven van waarden – en die waarden ook kaderen. Heb je een slim slot in huis? Dat zou ook gekoppeld kunnen worden aan je wearable: stel je komt ten val en je Apple Watch belt de hulpdiensten. Met Matter zou je slimme horloge meteen het slot kunnen ontgrendelen zodat de hulpdiensten binnen kunnen – en het licht aanzetten, zodat ze zich kunnen navigeren in je huis.

Eenmaal wearables gebruik kunnen maken van Matter, zullen de gebruiksmogelijkheden pas écht duidelijk worden. Voor nu kunnen we onszelf alvast voorstellen wat we precies mogen verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business