Nieuws

Google splitst AR-afdeling op in meer gefocuste onderdelen

AR-afdeling
Concept of augmented reality technology being used in futuristic smart tech glasses
Er wordt nog steeds aan de metaverse gesleuteld. Dat Google zijn AR-afdeling nu in twee delen opsplitst, bewijst dat.

Met alle berichtgeving over ChatGPT, Bard en andere generatieve AI-modellen is het een en ander naar de achtergrond verdwenen. Daartoe behoort ook ‘extended’, ‘augmented’ of ‘mixed’ reality als nieuwe technologische ontwikkeling: er wordt momenteel amper over gepraat. Toch staat ook de ontwikkeling van deze technologie niet stil.

Bij Google zijn ze bijvoorbeeld hevig in de weer om allerlei toepassingen te ontwikkelen voor die uitgebreide of ‘augmented’ realiteit. Een insider maakt aan 9to5Google bekend dat het dat in de toekomst op een iets andere manier zal doen: Google splitst namelijk de AR-afdeling in tweeën.

AR-afdeling voor hardware en ecosysteem

Daarbij zal een ‘Devices & Services’-divisie instaan voor het produceren van nieuwe hardware. Dit team werkt samen met andere teams om nieuwe producten te designen en te lanceren. De manier waarop dat zou gebeuren zou te vergelijken zijn met de ontwikkeling en lancering van Pixel- en Nest-apparaten. Die vergelijking houdt zeker steek wanneer men rekening houdt met het hoofd van de afdeling: Rick Osterloh. Eerder overzag hij ook de Nest-, Fitbit- en Pixel-launches.  

Daarnaast komt er een afdeling ‘Platforms & Ecosystems’. Dit team moet vooral instaan voor software-oplossingen – op zich een erg logische zet. Zo zou Google een AR-besturingssysteem op de markt kunnen brengen zoals het dat ook met Android en Wear OS eerder al deed. Het Google-OS komt dan door allerlei overeenkomsten als standaardoptie met de hardware. De afdeling staat onder leiding van Hiroshi Lockheimer, die ook als een van de eersten mee aan Android werkte. Bekend is alvast dat Samsung-headsets gebruik zullen maken van de Google-software.

Nu Google zijn AR-divisie opsplitst is één ding zeker: er wordt in ieder geval aan gewerkt. Dankzij de generatieve AI-modellen die nu het nieuws domineren lijkt het alsof er van de metaverse niets meer terechtkomt. Of dat zo zal zijn is natuurlijk koffiedik kijken. Vast staat wel dat er ook op dit moment volop AR-hardware en -toepassingen ontwikkeld blijven worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business