Nieuws

Cordcutting nam in 2022 licht toe bij Telenet

Telenet
© Telenet
Telenet meldt dat klanten gemiddeld minder diensten afnemen. Met name vaste telefonie en kabeltelevisie werden in 2022 vaker uit telecompakketten geschrapt.

Telenet schrijft in zijn toelichting op de kwartaalcijfers (Q4 2022) dat steeds meer klanten ervoor kiezen vaste telefonie en kabeltelevisie uit hun abonnement te schrappen. Klanten nemen zodoende gemiddeld minder diensten af: 2,21, ten opzichte van 2,26 in 2021. De inkomsten per klant nam wel licht toe, van 59,10 euro in 2021 naar 59,40 euro in 2022. Dat de uitgaven stegen ondanks de daling van het aantal afgenomen diensten hangt samen met de prijsstijging die de provider in de zomer doorvoerde. Een deel van de klanten stapte daarnaast mogelijk over op een duurder telecomabonnement, al noemt de provider dit niet expliciet in de toelichting.

Nettowinst stijgt met 153%

Ondanks de huidige economische omstandigheden wist Telenet zeer strakke resultaten te boeken. De omzet steeg het voorbije jaar met 3 procent tegenover 2021, naar 2,66 miljard euro. Ook als we de winstcijfers bekijken legde 2022 Telenet bepaald geen windeieren: die komt namelijk uit op 997 miljoen euro. Het bedrijf meldt dat de stijging van de nettowinst (153 procent) hoofdzakelijk toe te schrijven is aan de TowerCo-transactie.

Als de verkoop van TowerCo wordt weggedacht, zet Telenet wel minder indrukwekkende cijfers neer. Zo is het aantal abonnees dat vaste en mobiele telecomdiensten combineerden, gestegen naar 823.500 klanten. Een stijging van 10 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Op andere vlakken bleef zo’n grote groeispurt uit: het aantal klanten met mobiele abonnementen steeg met 45.000 (netto) naar 2,94 miljoen klanten. Over heel 2022 kwamen er verder 5.000 breedbandinternet-klanten bij. Een stijging die het bedrijf als ‘nihil’ wegschrijft.

Verwachte groei in Wallonië

Telenet spreekt in het persbericht over een toekomst met groeikansen. Het partnership met Orange, dat hangt op de goedkeuring van de overheid voor de overname van VOO, moet kansen bieden om op middellange termijn een marktaandeel van 10 procent te verwerven buiten zijn servicegebied, dat schrijft Telenet. Klanten van die provider kunnen klanten straks bellen, internetten en tv-kijken via VOO’s FTTH (Fiber to the Home) netwerk. Dit gebied in Wallonië werd vooralsnog niet bediend door Telenet.

VOO werd onlangs nog uitgeroepen tot netwerkkoning in Wallonië. Een trofee die voor Brussel en Vlaanderen juist toekomt aan Telenet. Beide operatoren zijn zodoende aan elkaar gewaagd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business