Nieuws

nPerf: Brussel blijft snelheidskampioen vast internet

Telenet
Zowel down- als uploadsnelheden liggen volgens nPerf het hoogst in Brussel. Telenet komt in Brussel en Vlaanderen uit de bus als snelste telecomprovider. In Wallonië is Voo de winnaar.

nPerf voerde het voorbije jaar testen uit in Brussel, Vlaanderen en Wallonië om de datasnelheid van vaste internetverbindingen te bepalen. In de resultaten maakt het onderscheid tussen providers, en de verschillen tussen gewesten. Voor de testen heeft nPerf naast de up- en downloadsnelheden ook de latency (vertraging) op de lijn werd gemeten. Brussel kwam bij elk van die testen als winnaar uit de bus.

Hoogste datasnelheden in Brussel

Zowel de up- en downloadsnelheden als de latency liggen respectievelijk het hoogst en laagst in dat gewest. Inwoners van Brussel kunnen rekenen op gemiddelde downloadsnelheden van 181 Mb/s en uploadsnelheden van 28 Mb/s. Een pak hoger dan de snelheden die nPerf in Vlaanderen voorbij zag komen, aan 160 Mb/s down- en 27 Mb/s uploadsnelheid. Wallonië bungelt onderaan de ranglijst en scoort met 160 Mb/s downloadsnelheid weliswaar gelijk aan Vlaanderen, maar keldert op de ranglijst met een uploadsnelheid van 17 Mb/s.

Dat betreft alvast geen fout in de berekening. nPerf heeft 47.118 testen uitgevoerd in Wallonië om zeker te zijn van de resultaten. Veel meer testen dan de organisatie uitvoerde in Vlaanderen (8.417) en Brussel (6.847). Voor deze testen vertrouwde nPerf steeds op de vaste internetverbindingen van de nPerf-community, die hun datasnelheden via zijn website kunnen meten.

Kijken we nog naar de latency van de gewesten, dan komen Brussel en Wallonië ditmaal als beste uit de test, met een gemiddelde latentie van 19 ms. In Vlaanderen ligt dit iets hoger, op 20 ms. Hoewel je dus kan spreken van minieme verschillen, is de vertraging in elk gewest aan de relatief hoge kant.

Telenet als snelste provider

Wil je de beste internetverbinding, dan sluit je je in Brussel en Vlaanderen best aan bij Telenet. Bij de telecomoperator haal je in Vlaanderen gemiddelde downloadsnelheden van 206,91 Mb/s. Orange en Proximus – in Vlaanderen de voornaamste concurrenten van Telenet – blijven achter met snelheden van 125,98 Mb/s en 93,92 Mb/s respectievelijk. Proximus loopt in Vlaanderen wel voorop als het op uploadsnelheden aankomt, met gemiddelde snelheden van 36,17 Mb/s.

Ook in Brussel is Telenet de snelste, met downloadsnelheden van 224,86 Mb/s, versus net boven de 200 Mb/s bij Voo. Proximus pakt wel weer de leiding als het op uploadsnelheid aankomt en weet de kaap van 50 Mb/s te breken. De snelheid ligt zelfs ruim tweemaal zo hoog als die van Telenet – die in Brussel uploadsnelheden tot 23,25 Mb/s neerzet.

Voo is netwerkkoning in Wallonië

Ten slotte is er nog Wallonië, dat in handen is van Voo. Klanten van die provider halen in Wallonië een gemiddelde downloadsnelheid van 177,5 Mb/s. Het zal je niet verrassen, maar ook in dit gewest keert Proximus terug als uploadkoning. Wel liggen de snelheden wat lager dan in Brussel, aan 29,75 Mb/s. Je mag dus wel stellen dat je Proximus het best kiest als je uploadsnelheid boven de snelheid tijdens het downloaden verkiest.

Telenet-klanten kunnen binnenkort overigens genieten van diezelfde snelheden. Dat zit zo: Voo werd eind 2021 overgenomen door Orange, dat recent een deal sloot met Telenet om het Voo-netwerk open te stellen voor Telenet-klanten. Wie straks dus bij Telenet een abonnement afsluit voor een vaste verbinding in Wallonië, maakt eigenlijk gebruik van het Voo-netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business