Nieuws

Twitter-algoritme klaar om open source te gaan

Twitter
© iStock
Als het aan CEO Elon Musk ligt, gaat het Twitter-algoritme binnenkort open source. Dat suggereert hij in een van zijn tweets.

Sinds Elon Musk Twitter kocht, maakt hij heel wat beslissingen omtrent het bedrijf publiek op het platform. Zijn laatste tweet suggereert dat het algoritme, dat bepaalt wie welke tweets te zien krijgt, open source gemaakt zal worden. Daardoor zouden gebruikers en onderzoekers inzage krijgen in hoe het sociale medium precies wordt aangestuurd.

Musk kennende kan het hier even goed om een grap gaan. Toch is het opmerkelijk hoe de Twitter-topman in het verleden al opperde dat het algoritme geopenbaard moest worden. Nog voor Elon Musk Twitterbaas werd, uitte hij al regelmatig zijn mening over het thema. Open source zou ervoor kunnen zorgen dat bugs in de code sneller opgelost worden én dat het platform veiliger en efficiënter wordt, aldus de topman in mei 2022.

De meest recente tweet van Musk lijkt er echter meer een aankondiging van te maken. In een reactie op een andere Twitteraar schrijft de CEO het volgende: “Maak je klaar om teleurgesteld te worden wanneer het algoritme volgende week open source gemaakt wordt. Maar het zal snel verbeteren”. Met andere woorden: Musk is er nog steeds van overtuigd dat het ‘open sourcen’ van het Twitter-algoritme daadwerkelijk verbeteringen naar het platform kan brengen.

Open source media

Als Twitter zijn code publiek maakt, zal het iets meer op zijn concurrent gaan lijken: Mastodon. Die service maakt gebruik van het ActivityPub-protocol om communicatie via de servers mogelijk te maken. Na de overname van Twitter door Musk won Mastodon massaal aan gebruikers.

Door het algoritme van Twitter open source te maken, lijkt Musk vooral het vertrouwen van regulatoren te willen winnen. Recent werden CEO’s van verschillende techbedrijven gedagvaard in de Verenigde Staten in een zaak omtrent contentmoderatie. Twitter komt echter niet voor in dat lijstje – het openbaar maken van het algoritme zou kunnen voorkomen dat zoiets in de toekomst alsnog voorvalt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business