Nieuws

OnePlus toont koeling-accessoire op MWC

koeling
© iStock / MilanMaksovic
Wordt je telefoon weleens heet? OnePlus wil van geen warme toestellen weten en toont op MWC een waterkoeling-accessoire voor gsm's.

Dit jaar op MWC lijkt OnePlus erop gebrand om telefoons koeler te maken. Het merk toonde al een futuristisch uitziende concepttelefoon die gebruikt maakt van waterkoeling. Zulke technologie kan je echter niet zomaar op elke smartphone vastklikken. De smartphonekoeler die OnePlus toont kan dat wel.

Wanneer je een smartphone gebruikt maken de interne processoren heel wat berekeningen. Als een processor eenmaal begint te rekenen gaat daar echter heel wat hitte mee gepaard. Vooral in intensieve scenario’s, zoals bij het gamen, kan dat een probleem vormen. Hitte is namelijk niet goed voor de interne onderdelen van de smartphone. Om blijvende schade te voorkomen zal de telefoon aan thermal throttling doen: de processor minder snel doen werken tot de temperatuur weer leefbaar is.

Waterkoeling-accessoire

Dat probleem wil OnePlus de wereld uit helpen met een nieuwe accessoire. Qua werking doet het accessoire denken aan een koelstand voor laptops of een ventilator om op je telefoon te klikken. Het enige verschil: de OnePlus-koeler is eigenlijk een waterkoeler.

Het apparaat bestaat uit twee blokken. Een daarvan kun je vastklikken op de achterkant van je telefoon om hem koel te houden. De andere kant bestaat uit een grote blok met een reservoir en pomp. Dat maakt dat de nieuwe accessoire aan de grote kant is en je hem wellicht niet snel buitenshuis zal gebruiken.

Je telefoon buitenshuis koelen wordt ook eerder moeilijk: de volledige installatie verbruikt zo’n 45W. Voor dat verbruik krijg je wel flink wat koelcapaciteit. OnePlus claimt dat hun oplossing resulteert in telefoons die zo’n 20 graden kouder zijn. Bij Android Authority testten ze de accessoire en inderdaad: na een aantal seconden voelt het apparaat koud aan. Zeker voor wie vaak intensieve games op de smartphone speelt kan dat een verschil maken: je batterij zal minder snel leeg geraken, je apparaat blijft op maximale snelheid werken en heeft een langere levensduur.

Of en wanneer de koeler te koop is geeft OnePlus niet mee. Als het tussen het waterkoeling-concept van de 11 Concept en deze waterkoeling-accessoire gaat, is de accessoire wel de meest geschikte kandidaat om het tot in de winkelrekken te schoppen. Ingebouwde waterkoeling zoals in de concepttelefoon is eerder duur en biedt geen navenante resultaten. Hoewel het er niet aantrekkelijker uitziet, lijkt een waterkoeling-accessoire de beste en goedkoopste optie om je telefoon te koelen.

accessoiresmobielMWC 2023oneplus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen