Nieuws

GPU-verkoop voor pc’s kent grootste dip in decennium 

GPU
De verkoop van grafische kaarten daalde de laatste tien jaar nog nooit zo sterk. GPU-producenten wachten voorlopig tevergeefs op beterschap.

De daling is spectaculair: de GPU-markt kromp met maar liefst 38,5 miljoen stuks, in vergelijking met een jaar eerder. Zo’n sterke daling in de verkoop van grafische kaarten is al geleden van 11 jaar terug. En ook voor het komende jaar lijkt er nog geen beterschap op komst. 

Wanneer we de trend van naderbij bekijken, dan stellen we vast dat het vooral bij laptops en desktops is dat de GPU-verkoop sterk achteruitgaat, in vergelijking met een jaar geleden. Dat meldt Jon Peddie Research. Zij melden een terugval van maar liefst 38 procent in het vierde kwartaal van 2022. Voor desktops was dat 24 procent en bij laptops bedroeg de verkoopdaling zelfs 43 procent. De onderzoekers zeggen er ook bij dat de GPU-verkoop uiteraard samenhangt met de dalende trend bij de verkoop van pc’s in het algemeen. Geïntegreerde GPU’s belandden zo ook in de cijfers. 

Intel profiteert met on-board GPU’s 

Omdat Intel veel CPU’s verkoopt voor laptops, waarbij de GPU mee in de chip geïntegreerd zit, heeft de chipproducent het leeuwendeel van de markt ingepalmd, met maar liefst 71 procent aandeel. Daarna volgt Nvidia, bekend om zijn krachtigere GPU’s, met 17 procent. AMD vult het podium aan met een marktaandeel van 12 procent. 

Logischerwijze voelen Nvidia (min-11,7 procent) en AMD (min- 12,7 procent) de dalende pc-verkoop minder hard, omdat zij hun grafische kaarten los verkopen. Intel zag zijn verkoopcijfers voor GPU’s met 16,5 procent teruglopen. 

Een uitzondering op de trend zien we in het segment van servers. Door de sterke opkomst van toepassingen voor kunstmatige intelligentie, is daar wel meer grafische rekenkracht nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business