Xiaomi werkt aan eerste Wear OS-smartwatch

Xiaomi Watch
Xiaomi hield jarenlang vast aan zijn eigen besturingssysteem voor smartwatches. Het merk zou die koers nu (deels) achter zich laten, en werkt aan zijn eerste Wear OS 3-smartwatch.

Net als Apple, Fossil en Samsung heeft ook Xiaomi een eigen smartwatchreeks. Recent lanceerde de Chinese fabrikant zelfs nog een nieuw topmodel, de Watch S1 Pro. Veel tractie weet Xiaomi daar momenteel niet mee te krijgen. De horloges draaien op hetzelfde besturingssysteem als de immens populaire Band-fitnesstrackers van het merk; een besturingssysteem dat perfect afgemeten is voor zulke trackers, maar niet direct meekomt met de functiesets van Apples Watch OS en Wear OS van Google.

Nieuwe Wear OS-partner

Xiaomi lijkt om die reden deels afscheid te willen nemen van dat besturingssysteem. Dat weet 9to5Google. Volgens de website werkt de Chinese techgigant aan een nieuwe smartwatch die op Wear OS draait. Geweten is dat het horloge in elk geval op Wear OS 3 zal draaien en vermoedelijk aangestuurd wordt via de bestaande Mi Fitness (Xiaomi Wear)-app. Bovendien hebben bronnen van de site bevestigd dat het horloge beschikbaar komt binnen de bestaande Xiaomi Watch-serie.

Andere details van het Wear OS-horloge werden vooralsnog niet bekendgemaakt. Toch mogen we stilaan verwachten dat Xiaomi Qualcomms nieuwste Snapdragon Wear W5 Gen 1-chips gebruikt. Of het merk kiest voor de W5 of W5+ blijft dan nog wel een raadsel. Verder is niet bekend of Xiaomi de interface van Wear OS 3 grootschalig op de schop neemt. Google staat het sinds die Wear OS-versie toe dat fabrikanten een eigen smaakje toevoegen aan het besturingssysteem voor smartwatches.

Momenteel zijn er ook nog geen details bekend over de lanceringsdatum. Xiaomi wil het horloge in 2023 lanceren, meldt 9to5Google. Gezien het bedrijf pas net de Watch S1 Pro heeft uitgebracht zou die lancering dus nog wel even op zich kunnen laten wachten.

Xiaomi Watch S1 Pro

Voor fans van de bestaande Watch-reeks zal de overstap wel enige gewenning vragen. Juist door op een eigen besturingssysteem te draaien kon het merk ‘dagenlange’ batterijduur aanbieden. Wear OS is daarentegen niet bepaald een batterijkoning. Zelfs de top-end modellen als de Galaxy Watch 5 Pro houden het nog geen 3 dagen uit op één batterijlading.

Tegelijk is niet gezegd dat de opkomst van Wear OS in Xiaomi’s Watch-reeks betekent dat Xiaomi de ontwikkeling van zijn Android-gebaseerde horloges stopt. De premium Watch S1 Pro zal voorlopig in elk geval nog beschikbaar zijn aan een adviesprijs van 300 euro. Het horloge biedt alle sensoren die je van een high-end smartwatch mag verwachten, een 12nm-chipset en een batterij die tot 2 weken moet meegaan op één lading.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business