AMD investeert 5,5 miljoen euro in Transmeta

 

Advanced Micro Devices (AMD) maakte vrijdag bekend dat het 7,5 miljoen dollar (5.5 miljoen euro) investeert in de noodlijdende chipontwerper Transmeta. In ruil verwerft AMD prioriteitsaandelen in Transmeta.

Door de investering haalt AMD de banden met Transmeta opnieuw wat nauwer aan. AMD kondigde vorig jaar aan dat het Efficeon-chips van Transmeta onder eigen merknaam zou verkopen. Dirk Meyer, CEO van AMD, verklaarde dat de chipfabrikant ook van plan is om de energiezuinige technologieën van Transmeta verder in zijn chips te gebruiken.

Energiezuinige processors

Transmeta profileerde zich in de tweede helft van de jaren negentig met energiezuinige processors als concurrent voor Intel, in het bijzonder in de niche van notebooks. Onder meer Linux-goeroe Linus Torvalds werkte in die periode enige tijd voor Transmeta. Maar ondanks de veelbelovende technologie slaagde het bedrijf er onvoldoende in om grote pc-fabrikanten als klant binnen te halen.

Enkele jaren terug besloot Transmeta het roer om te gooien en zich niet langer te concentreren op de productie van processors. Transmeta hervormde zich tot octrooibedrijf dat zijn energiezuinige technologie in licentie gaf aan andere bedrijven, waaronder AMD.

Octrooien

Transmeta kan het geld van AMD goed gebruiken. In het eerste kwartaal van 2007 boekte het bedrijf 18,7 miljoen dollar verlies op een omzet van nauwelijks 2,1 miljoen dollar. De financiële injectie van AMD geeft Transmeta opnieuw wat ademruimte, al was het maar op de rechtszaak tegen Intel te bekostigen.

In oktober vorig jaar startte Transmeta een rechtszaak tegen Intel. Transmeta beschuldigde Intel van het schenden van 11 octrooien. Intel reageerde door in januari van dit jaar terug te slaan met een tegenaanklacht, waarin Transmeta beschuldigd werd minstens zes octrooien van Intel te schenden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business