Nieuws

Europese bedrijven kiezen SOA omwille van innovatie

Europese bedrijven keken aanvankelijk naar SOA op zoek naar mogelijke besparingen. Maar vandaag wordt SOA vooral gezien als een manier om innovatie mogelijk te maken, met name door realtime toegang tot informatie, nieuwe toepassingen op het vlak van dienstverlening aan de klant en de mogelijkheid om sneller te reageren op veranderende marktomstandigheden. Dat blijkt uit een bevraging bij 330 Europese IT-verantwoordelijken, uitgevoerd in opdracht van integratiespecialist BEA.

Het onderzoek werd in opdracht van BEA uitgevoerd door Vanson Bourne in 12 Europese landen. Matt Davies, senior product marketing manager bij BEA: “De manier waarop bedrijven SOA gebruiken is anders dan twee jaar geleden. Twee jaar geleden dachten Europese bedrijven vooral om er kostenbesparingen uit te halen, terwijl men in Amerika al meer nadacht over innovatie. Nu is ook in Europa innovatie de belangrijkste motivering voor SOA.” In de Benelux blijkt die aandacht voor innovatie zelfs nog wat hoger dan het Europese gemiddelde.

BEA vroeg bedrijven ook een aantal van hun strategische prioriteiten op een rijtje te zetten. De absolute topprioriteit blijkt te zijn om realtime informatie in handen te krijgen. Op de tweede plaats komen initiatieven die te maken hebben met customer service. Sneller kunnen reageren op veranderingen in de markt is de derde prioriteit.

Nog een vraag: wat zijn de belangrijkste uitdagingen en hinderpalen die de adoptie van SOA in de weg staan? Europese bedrijven citeren op de eerste plaats het gebrek aan best practice richtlijnen, op de voet gevolgd door het gebrek aan mature standaarden. Organisationele hinderpalen in de IT-afdeling of aan de business-kant komen op de derde plaats. Integratie met legacy toepassingen is het vierde grote probleem.

Een andere vaststelling uit de studie: SOA geraakt meer en meer vervlochten met Web 2.0, onder meer omdat bedrijven web services gaan inzetten voor Web 2.0 toepassingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business