Nieuws

EU streeft naar veiliger internet

Viviane Reding, Europees commissaris voor de Informatiemaatschappij en de Media, heeft om één minuut na middernacht het startschot gegeven voor de Safer Internet Day.

Insafe, de organisatie die de themadag op poten zet, verzorgt onder meer een blogathon. Die blogathon gaat vandaag de hele wereld rond en kan online gevolgd worden op Saferinternet.org. Tegen het einde van de dag zou ieder deelnemend land er een bericht geplaatst moeten hebben. De reis gaat in westelijke richting, van Nieuw-Zeeland via Australië naar Thailand en Korea, en van daar verder door het Midden-Oosten, Europa en Zuid-Amerika, om te eindigen in de VS en Canada.

In ons land gaat de Safer Internet Day gepaard met een presentatie van de resultaten van het TIRO-onderzoek (Teens & ICT: Risks & Opportunities). Daarin werd de impact van ICT-gebruik op het leven van tieners onderzocht. Verder bespreekt het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Namen, de risico’s van het internet en hoe ze te omzeilen.

Daarnaast staat er een debat tussen jongeren van verschillende landen op het programma. Tijdens het debat, dat in Brussel zal doorgaan, krijgen de jongeren de kans om hun ideeën en aanbevelingen voor te leggen aan Europees commissaris voor Consumentenbescherming Meglena Kuneva. Ook zullen enkele Europarlementsleden het debat bijwonen.

“Het doel van Safer Internet Day is dat burgers van over de hele wereld even de tijd nemen om na te denken over de ontwikkeling van de online wereld(en)”, zegt de woordvoerder van het Insafe-netwerk. Over de veiligheid van het internet bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. In de aanloop naar Safer Internet Day maakte Eurostat vrijdag onder meer bekend dat één op acht Europeanen e-shopping vermijdt omdat het onveilig zou zijn.

businesseuitprofessionalnieuwssafer internet dayveiligheid

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals